Home Izdvojeno VIDEO/ Vatrena buktinja zahvatila znamenitu Staru burzu u Kopenhagenu: “Četiri stotine godina danske kulturne baštine u plamenu”

VIDEO/ Vatrena buktinja zahvatila znamenitu Staru burzu u Kopenhagenu: “Četiri stotine godina danske kulturne baštine u plamenu”

by Ante R.

Jednu od najpoznatijih zgrada danske prijestolnice, Staru burzu u Kopenhagenu zahvatio je veliki požar i pritom srušio toranj na krov u prizoru koji podsjeća na požar u pariškoj katedrali Notre-Dame 2019.

Povijesna zgrada burze izgrađena u 17. stoljeću u Kopenhagenu našla se u vatrenoj buktinji prilikom rekonstrukcije. Toranj visok 56 metara potpuno je izgorio u požaru.

“Svjedoci smo strašnog požara. Burza gori”, izvijestili su iz danske Gospodarske komore, koja se nalazi u zgradi pokraj palače Christiansborg, sjedišta danskog parlamenta, prenosi Guardian. Ljudi koji su se nalazili u zgradi na vrijeme su evakuirani i prema prvim podatcima nema ozlijeđenih. Pristup području koje je zahvaćeno požarom je blokiran.

U tijeku je spašavanje brojnih vrijednih umjetnina koje se nalaze u zgradi izgrađenoj 1625. godine u renesansnom stilu. Riječ je o jednoj od najljepših građevina Danske i simbolu Kopenhagena. Ovaj požar dogodio se samo dan nakon pete godišnjice požara u francuskoj crkvi Notre-Dame u Parizu. “Ovo je naš Notre-Dame, katastrofa”, rekao je arhitekt Henrik Grage za dansku televiziju.

Dramatične snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama pokazuju ogromne oblake crnog dima koji se širi iz zgrade. Vatrogasna služba Kopenhagena rekla je da je požar prvi put dojavljen u 7:30. Skele oko zgrade otežavaju gašenje plamena.

Danski ministar kulture, Jakob EngelSchmidt, rekao je na X-u da je 400 godina danske kulturne baštine u plamenu. “Bilo je dirljivo vidjeti kako osoblje burze, službe za hitne slučajeve i prolaznici iz Kopenhagena surađuju u spašavanju umjetničkog blaga”, rekao je. Požar i dalje tinja, iako se ne širi, a njegov je uzrok još uvijek nepoznat, piše Dnevnik.hr.