Home Izdvojeno VIDEO Zelenskij: Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti

VIDEO Zelenskij: Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti

by Ante R.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je doputovao u Kijev, gdje se susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ured ukrajinskog predsjednika na Telegramu je objavio je snimku susreta. Na njoj se vidi kako se Zelenskij približava Plenkoviću i govori: “Andrej!”, na što mu Plenković uzvraća: “Volodimir”.

 

 

Na to mu Zelenskij govori: “Vrlo ste dobrodošli. Hvala vam što ste došli”.

“Hvala vam na svemu što činite”, odgovorio je Plenković, na što se Zelenski ponovno zahvalio.

“Borite se za svoju zemlju”, rekao je Plenković. “Uz vašu pomoć”, odgovorio je Zelenski, prenosi N1.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, nakon sastanka, Zelenskij je rekao kako je ovo jako bitan posjet, dokaz potpore koju RH pruža Ukrajini.

 

 

“Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Europu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u obrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije”, rekao je, uz ostalo Zelenskij.

 

“Divimo se hrabrosti ukrajinskih vojnika, rekao je. Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i tako planiramo nastaviti, kao zemlja koja uvijek želi biti na strani pravde. Na razini EU Hrvatska je poduprla pakete pomoći i sankcija i zato je moj posjet danas simbolički. Pružamo potporu putu Ukrajine u EU. Želim poslati jasnu poruku: I prije nego sam postao premijerom Hrvatske sudjelovao sam u naporima koje je ukrajinski narod ulagao u to da Ukrajina postane članica EU”, rekao je Plenković.

 

“Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi. Razgovarali smo o ratnim zonama u Ukrajini i znamo koliko je stanje teško. Nastavit ćemo na razini međunarodne zajednice pružati vam potporu i diviti se otporu koji ste pokazali. Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti. Na žalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo puno iskustava koje možemo podijeliti s vama nakon završetka rata – u području razminiranja i mirne reintegracije”, rekao je premijer Hrvatske.

You may also like