Home Izdvojeno ‘VIDJET ĆETE ŠTO SRBIJA MOŽE, IDU NAŠI LAZARI I MILOŠI!’ Ludnica kreće, ministar potvrdio: ‘Imamo ozbiljno sredstvo’, pokazat će vojnu moć

‘VIDJET ĆETE ŠTO SRBIJA MOŽE, IDU NAŠI LAZARI I MILOŠI!’ Ludnica kreće, ministar potvrdio: ‘Imamo ozbiljno sredstvo’, pokazat će vojnu moć

by Ante R.

Ministarstvo obrane Srbije i Vojska Srbije u subotu će u sklopu prikaza vojne sile “Štit 2022” letjeti modernizirani borbeni avioni MiG-29SM.

 

Na prikazu sposobnosti koji počinje u 11 sati sudjelovat će dio Ratnog zrakoplovstva i PVO, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, navedeno je u priopćenju Ministarstva obrane.

 

Posjetitelji će biti u prilici da od 8.30 do 15 sati pogledaju izloženo suvremeno naoružanje i vojnu opremu, sredstva iz razvoja, a posebni spektakl bi trebali prirediti piloti borbenih aviona.

Spremaju spektakl

U aktivnostima na vojnom aerodromu u Batajnici sudjelovat će više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme i 40 zrakoplova, najavili su iz Ministarstva.

 

 

“Bit će tu i helikopterski desant, a završit se sa zrakoplovnim defileom i demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade”, najavljuje general Mojsilović.

Publika će moći prići novim helikopterima  te izbliza vidjeti što sve mogu specijalne brigade Vojske Srbije. Oni će na vojnom aerodromu u Batajnici prikazati i nove elemente koje primjenjuju u svojoj redovnoj obuci.

Posjetitelji će moći vidjeti i kineski raketni sustav srednjeg dometa – najnovije naoružanje koje je Vojska Srbije dobila, a koje će biti u sustavu PVO teritorija i zahvaljujući kojem će, tvrdi general Mojsilović, zračni prostor Srbije biti u potpunosti siguran.

 

 

“Vidjet ćete naše lazare i miloše”

“Zahvaljujući ogromnim ulaganjima i podršci predsjednika Vučića u prethodnom periodu uspjeli smo podići kapacitete naše vojske, da podignemo njene sposobnosti na najviši nivo. Važno je da pokažemo, ne samo ono što smo do sada imali, po jedan, dva ili tri primjerka, ušli smo u serijsku proizvodnju tih sredstava, tako da će građani moći vidjeti ono što imamo najsuvremenije u sustavima Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i sve što smo napravili za Kopnenu vojsku. Građani će imati priliku vidjeti 20 ‘Pasarsa’, naše ‘lazare’ i ‘miloše’ – sve po 20 komada najmanje, vidjet će naše ‘male miloše’, diviziju naših haubica ‘Nora’, sve što smo razvijali. Očekujte nešto što je u obimu najmanje dva puta veće u odnosu na veliki prikaz koji je bio prošle godine na Ušću, gdje je prikazan ogroman broj sustava”, rekao je ministar Stefanović.

Hrvatska protuzračna obrana

Govoreći i o premijernom predstavljanju sustava FK-3 , ministar je rekao da je to PVO kišobran za teritorij Srbije. On objašnjava da su nabavljene 4 baterije, a svaki sustav ima domet od oko 100 kilometara u daljinu i 27 u visinu.

“Kada stavite 4 baterije, pokriti najveći dio teritorija Srbije, uz naravno ‘pancire’ najsuvremeniji naš sustav srednjeg dometa. ‘Pancir’ služi tome da zaštiti bateriju. Kada se postavi FK-3, ‘pancir’ ide uz njega, da bi ga štitio. Vidjet ćete i sustave ‘Pasars’ i kada oni djeluju, kako izgleda u prostoru, modernizirano sredstvo, na koje ćemo ugraditi ‘mistral’ rakete dometa do 7 kilometara”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, građani Srbije će vidjeti koliko je Srbija bolje zaštićena u odnosu na prije 30 ili 40 godina.

“Imamo ozbiljno sredstvo koje može gađati 6 ciljeva s 12 raketa. To govori koliko je Srbija ozbiljno napredovala u zaštiti svog neba”, zaključio je Stefanović, prenosi Dnevno.