“Nevrijeme zahvaćeno tučom uzrokovalo je velike materijalne štete i slijedom toga je župan Vukovarsko-srijemske županije donio odluku o proglašenju prirodne nepogode, a općina Bošnjaci uputila je zahtjev za pomoć iz Državnog proračuna za sanaciju štete”, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Vlada je, stoga, odlučila pomoći Općini u vidu osiguranja pet milijuna eura iz proračunske zalihe državnog proračuna za hitnu sanaciju štete na stambenim objektima nužnima za život te ostalim objektima.

“Reagiramo brzo, a ukoliko ova sredstva ne budu dovoljna pomoći ćemo da se saniraju ove štete”, dodao je premijer Andrej Plenković i zahvalio svim ljudima koji su pomogli unesrećenima nakon nevremena.

Odobreni iznos sredstava isplatit će se Općini Bošnjaci jednokratno, a ista je dužna dodijeljena sredstva utrošiti u roku od godine dana od dana primitka sredstava, sukladno kriterijima koje općina utvrdi.

Crnogorski čelnici iznenađeni odlukom MVEP-a Hrvatske: “Ubit će me žena, propade nam rezervacija za Rovinj”

Za potresom pogođeno područje SMŽ iz proračuna preraspodijeljeno još 25,7 milijuna eura 

Primatelj sredstava dužan je Ministarstvu financija dostaviti izvješće o zakonitom, namjenskom i svrhovitom utrošku sredstava isplaćenih iz proračunske zalihe najkasnije u roku od mjesec dana od isteka roka utroška sredstava. Neutrošena i nenamjenski utrošena sredstva proračunske zalihe korisnik sredstava dužan je vratiti na račun proračuna.

Vlada je na sjednici prihvatila i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u ovogodišnjem državnom proračunu radi osiguranja sredstava za saniranje štete na potresom pogođenom području. Proračun Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine povećat će se za 25,7 milijuna eura, koji će se dodijeliti općinama Dvor, Donji Kukuruzari, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Majur u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Sredstva se preraspodjeljuju za sanaciju štete koja je nastala uslijed potresa, a sukladno zahtjevima općina o dodjeli sredstava za obnovu društvenih domova, nastavak kontinuiranog odvijanja procesa obnove i podmirivanja ugovornih obveza, kao i za nastavak izgradnje 36 tipskih građevina s ukupno 666 stanova te za isplatu predviđenih troškova najamnine i režija”, naveo je Primorac. (Hina)