Home Izdvojeno VREBA LI PLENKOVIĆ PRILIKU Ursule von der Leyen u velikim problemima, neće imati dovoljno glasova jer se liberali raspadaju.

VREBA LI PLENKOVIĆ PRILIKU Ursule von der Leyen u velikim problemima, neće imati dovoljno glasova jer se liberali raspadaju.

by Ante R.

Nekoliko dana prije izvanrednog sastanka na kojem će čelnici EU-a odlučiti o njezinoj budućnosti, Renew Europe, jedna od triju stranaka za koje se von der Leyen nada da će je podržati za drugi mandat predsjednice Europske komisije, gubi mjesta u Europskoj komisiji.

“Jednostavna matematika… čini ovo, u ovom trenutku, vrlo tijesnim za von der Leyen”, rekao je Jacob Moroza-Rasmussen, bivši glavni tajnik paneuropske liberalne stranke ALDE, piše Politico.

Iznenađujuća odluka češkog populista Andreja Babiša u petak da povuče svojih sedam zastupnika u Europskom parlamentu iz Renewa zaokružila je jadno izborno razdoblje za EU za liberale, koji su pali sa 102 mjesta na samo 74. Renew, koji je bio treća najveća skupina u Parlamentu, prestigli su ga ekstremno desničarski Europski konzervativci i reformisti (ECR), dom Braće Italije Giorgie Meloni.

Ako je potrebno više simbolike o putanji liberala, jedan od njihovih teških napadača – Mark Rutte , nizozemski premijer posljednjih 14 godina – prisustvovat će svom posljednjem Europskom vijeću ovaj tjedan prije nego što preuzme svoju novu dužnost glavnog tajnika NATO-a.
Von der Leyen i njezina Europska pučka stranka do sada su pregovarali samo sa Socijalistima i demokratima (S&D) i Renewom, službeno ignorirajući i Zelene i ECR, unatoč tome što je prije izbora rekla da će biti otvorena za suradnju s Meloni.

I liberali s estonskom premijerkom Kajom Kallas i socijalisti s bivšim portugalskim premijerom Antóniom Costom dobili bi velike sinekure u EU ako paket vodstva EU-a, čiji je dio i von der Leyen, izađe neokrznut sa samita čelnika u četvrtak i petak. Ali ni tu neće biti kraj neizvjesnosti za von der Leyen.

Trebat će joj 361 glas u parlamentu (od 720) na tajnom glasovanju koje bi se moglo održati već 18. srpnja. Zbrajanjem svih članova parlamenta iz EPP-a, S&D-a i Renewa dolazi se do 398. Ali svi u parlamentu EPP i S&D neće je podržati, a Renew gubi članove, piše Politico.

Podsjećamo da su ispred EPP alternativa Ursuli von der Leyen, upravo prema pisanju Politica hrvatski i grčki premijeri, Andrej Plenković i Kyriakos Mitsotakis, no treba sačekati 28. i 29. lipanje da se vidi rasplet situacije oko imenovanja najviših dužnosnika Ek.