Home Izdvojeno Vrhovni sud jednoglasno odlučio da savezna države ne može zabraniti Trumpu da se u njoj pojavi na izbornom listiću

Vrhovni sud jednoglasno odlučio da savezna države ne može zabraniti Trumpu da se u njoj pojavi na izbornom listiću

by Ante R.

Vrhovni sud SAD presudio je u ponedjeljak da se bivši predsjednik Donald Trump može pojaviti na glasačkom listiću u Coloradu, odluka s nacionalnim implikacijama koja slijedi nakon višemjesečne rasprave o tome je li glavni kandidat za predsjedničku nominaciju GOP-a prekršio 14. amandman “ insurekcionistička klauzula” zbog njegove uloge u pobuni 6. siječnja 2021.

Više o presudi
Sud je bio jednoglasan oko ideje da se Trumpu ne može jednostrano zabraniti i ukloniti njegovo ime s glasačkog listića. Suci su bili podijeljeni oko toga koliko će odluka biti široka. Većina njih rekla je da nijedna država ne može izbaciti saveznog kandidata s bilo kojeg glasačkog listića , dok su četiri suca ustvrdila su da je sud trebao ograničiti svoje mišljenje.

Trumpova pobjeda
Mišljenje da je ovo velikaTrumpova pobjeda, eliminiravši tako jednu od mnogih pravnih prijetnji koje su mučile i poticale njegovu kampanju protiv predsjednika Joea Bidena 2024. Odluka je došla dan prije primarnih izbora u Coloradu u Super utorak. Trump je presudu nazvao “pobjedom” za zemlju, piše CNN.

Foto: HRT/Donald Trump/Snimka zaslona

You may also like