Home Izdvojeno Vukovarka zavapila usred Beograda: ‘Hoćeš više reći gdje mi je otac? Pred očima si mi ga odveo’

Vukovarka zavapila usred Beograda: ‘Hoćeš više reći gdje mi je otac? Pred očima si mi ga odveo’

by Ante R.

Vukovarka Iva Radić više od 30 godina ne odustaje od potrage za istinom o svojemu ocu.

Bila je osmogodišnja djevojčica kad je zadnji put vidjela svog oca u Vukovaru 1991. Tvrdi da ga je pred njezinim očima u invalidskim kolicima odveo njihov dojučerašnji prijatelj i susjed Jovan Radan. Iako već više od 30 godina bezuspješno pokušava saznati istinu, Iva ne odustaje. Tako je još jednom pokušala doznati gdje su kosti njezina oca i to izravno od čovjeka za kojeg tvrdi da ga je odveo, a sve je zabilježila Nova TV.

Jovana Radana dočekala je u petak ujutro u Beogradu, gdje se pojavio u Tužiteljstvu za ratne zločine. Na pitanja hoće li napokon reći gdje je završio njezin otac i gdje su njegove kosti, Radić ni ovaj put od Radana nije dobila odgovore. “Hoćeš više reći gdje mi je otac“, pitala ga je, a odgovor je bio: “Ne znam“. “Kako ne znaš, odveo si ga. Reci gdje su mi kosti pokojnog oca, invalida, pred mojim očima si ga odveo!”, govorila je Iva.

Nikad to neče zaboraviti

“Zaustavljeni smo nedaleko od naše kuće. Rekli su da moramo ući u dvorište Veleprometa i pokazali gdje da se zaustavimo. Mene je već počela hvatati panika. Onda su nam rekli da on mora ići u Negoslavce na ispitivanje. Moj suprug. Ja sam pitala zašto mora ići, zašto ga tu ne ispitaju. Rekli su nam da će ga vozač odvesti u Negoslavce i da će on tamo biti ispitan”, ispričala je ranije Jelena Radić, Ivina majka.

Ivine dječje oči tada u Jovanu Radanu nisu vidjele opasnog vojnika, pripadnika velikorspske paravojne formacije, već prijatelja njezina tate za kojeg je bila sigurna da mu neće nauditi. “Pogledom nas je pratio. Auto je izišao, skrenuo desno i tada sam zadnji put vidjela svog oca živog. Pamtit ću to dok sam živa. Tu scenu neću nikada zaboraviti”, rekla je Iva.