Home Izdvojeno Wikipedije europskih zemalja u kontradikciji sa hrvatskom verzijom: Evo što prikazuju o nacionalnosti Nikole Tesle

Wikipedije europskih zemalja u kontradikciji sa hrvatskom verzijom: Evo što prikazuju o nacionalnosti Nikole Tesle

by Ante R.

Nikola Tesla svojim otkrićima ostavio je neizbrisiv trag u povijesti civilizacije  koji je svojim brojnim izumima zadužio čovječanstvo i stekao slavu svjetskih razmjera. Bez njegovog doprinosa na znanstvenom polju elektrotehnike i strojarstva, danas se ne može zamisliti normalno funkcioniranje društva i korištenje većine suvremene tehnologije. Njegova nacionalnost je često tema prepirki na ovim prostorima, ali ne treba izostaviti spomenuti prikriveno djelovanje nekih dobro poznatih susjeda koji u posljednje vrijeme kroz propagandu često prisvajaju u kulturnom smislu nešto što im povijesno i činjenično ne pripada.

World of Statistics na X-u (bivši Twitter) objavio je prikaz podataka o nacionalnosti Nikole Tesle prema izvorima iz Wikipedija različitih europskih zemalja.

Hrvatska Wikipedia navodi da je Tesla bio hrvatsko-američki izumitelj srpskog podrijetla, a ona srpska piše da je bio srpsko-američki izumitelj srpskog podrijetla. Osim srpske, isto navode i Wikipedije brojnih drugih europskih država, uključujući i one u Sloveniji i BiH.

Njemačka, austrijska i švicarska Wikipedia navode da mu je nacionalnost neodređena.

Nikola Tesla rođen je u Hrvatskoj u mjestu Smiljan kod Gospića 10. srpnja 1856.  Bio je hrvatsko-američki izumitelj i inženjer srpskog podrijetla. Kao znanstvenik djelovao je na polju elektrotehnike i strojarstva te futurist koji je najpoznatiji po svojim doprinosima u dizajniranju suvremenog sustava distribucije električne energije koristeći izmjeničnu struju. Pohađao je njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Dalje se školovao i usavršavao diljem Europe, a tijekom velikog dijela svog života živio je i radio u Sjedinjenim Američkim Državama.

You may also like