Home Analiza Za Ustavni sud više od 40 kandidata, poznata “prva petorka” koja bi mogla imati najviše šanse po HDZ-ovom izboru!

Za Ustavni sud više od 40 kandidata, poznata “prva petorka” koja bi mogla imati najviše šanse po HDZ-ovom izboru!

by Kristina B

Uponedjeljak u ponoć istekao je rok za prijave na javni poziv za deset članova Ustavnog suda, a neke će kandidature sigurno stići i idućih dana poštom.

Najesen će Odbor za Ustav saslušati sve koji ispunjavaju formalne uvjete javnog poziva, a nakon ljetne stanke u radu Sabora počinje i suglašavanje vladajuće stranke i oporbe o budućim ustavnim sucima, koje se bira dvotrećinskom većinom. Svaka strana već sada uglavnom zna s kojih će svojih pet imena ući u pregovore. Pojedini istaknuti pravnici ne bi ni sudjelovali u javnom pozivu bez jamstva HDZ-a ili lijevo-liberalne opozicije da će biti predloženi, odnosno izabrani. Velike neizvjesnosti, dakle, nema, premda je do ponedjeljka poslijepodne Odboru za Ustav pristiglo 45 prijava. Prije osam godina, kada se biralo članove Ustavnog suda kojima je sada završio mandat i potom im produžen do početka prosinca, javilo se upravo 45 kandidata, donosi Glas Slavonije.

Ovaj put će ih biti i više jer u ponedjeljak na popisu prijavljenih nije još, primjerice, bilo donedavnog saborskog zastupnika HDZ-a i u dva navrata ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, a on nam je potvrdio da je poslao svoju kandidaturu. Bošnjaković je gotovo sigurno u HDZ-ovoj selekciji pet ustavnih sudaca. Ne bi on, nakon što nije bio na listi HDZ-a za nedavne izbore za Sabor i najavio umirovljenje, odlučio ući u tu proceduru da mu njegova stranka nije prethodno rekla da ide u Ustavni sud. Istina, progresivna oporba mogla bi staviti veto na Bošnjakovića jer su iz njezinih redova dolazile poruke da ovaj put neće pristati na izbor takozvanih isluženih političara.

Kada je riječ o lijevo-liberalnoj opoziciji, za pretpostaviti je da dobro kotira dvoje ustavnih sudaca, Andrej Abramović i Lovorka Kušan, koji su aplicirali za novi mandat. Oni su kontinuirano imali izdvojena mišljenja u odnosu prema HDZ-ovoj većini u Ustavnom sudu i to upućuje da će dobiti potporu SDP-a. Što se ostalih tiče, situacija je manje jasna nego kod HDZ-a, u oporbi tvrde kako je moguće da prilikom saslušanja na sjednici Odbora za Ustav netko impresionira izvan kruga kandidata kojima je sklona. Ali predstojnica Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Biljana Kostadinov ne bi trebala imati problema oko ulaska u Ustavni sud na listi opozicije. I predstojnik Katedre za građansko procesno pravo Alan Uzelac ima se pravo nadati. Tu je i poznata odvjetnica Vesna Alaburić. Bez realnih šansi je, međutim, bivši šef SDP-a u Zagrebu Viktor Gotovac, kojeg je stranačko predsjedništvo smijenilo prije dvije godine.

Poznati državni tajnici iz redova Domovinskog pokreta, imaju i žena: Dobili su ministarstva važna zbog ideoloških tema i imigrana, a evo njihovih imena

Ali na osnovi razgovora s čelnicima te opozicijske grupacije može se zaključiti da im politički umjereni Bošnjaković nije baš neprihvatljiv. Osim toga, ako SDP i njegovi saveznici eliminiraju nekog HDZ-ova kandidata, moraju računati s tim da bi automatski slijedila reakcija, pa bi i jedan njihov, koji im je možda jako važan, otpao. Znači, Bošnjaković je unutra. Ali to se ne može reći za sve ustavne suce iz HDZ-ove kvote koji su se opet javili, a to su do ponedjeljka učinili Branko Brkić, Miroslav Šumanović i Mario Jelušić. Njima valja pribrojiti i Rajka Mlinarića, koji je 2016. u Ustavni sud izabran na inicijativu HNS-a, tada još partnera SDP-a. Mlinarić je u međuvremenu ostao bez baze jer je HNS prešao u HDZ-ov tabor. U ponedjeljak se još nije znalo hoće li kandidat biti i Davorin Mlakar, ali oporba bi njega ionako odmah prekrižila jer se nekadašnjeg HDZ-ova političara zbog svojedobnog lažnog predstavljanja uvijek ističe kao primjer do čega dovodi politička trgovina oko Ustavnog suda. Male su šanse da bi i HDZ opet podržao Mlakara. Ne stoje bitno bolje ni Brkić i Šumanović, koje je u Ustavni sud isto lansirao tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kao ni, zbog opisanog razloga, Mlinarić. Jelušiću bi, pak, ovo bio treći osmogodišnji mandat ustavnog suca, što nikome još nije uspjelo. Osim Bošnjakovića, puno su izgledniji HDZ-ovi kandidati Frane Staničić, profesor s Katedre za upravno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, ustavni pravnik Mato Palić, u prošlom sazivu vanjski član Odbora za Ustav na prijedlog HDZ-a, bivši predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i Robert Travaš, dugogodišnji predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Upitno je ima li Domovinski pokret želju nekog svog ubaciti u Ustavni sud i je li mu HDZ uopće spreman udovoljiti.

You may also like

Verified by MonsterInsights