Home Izdvojeno Županija koja raste: 80 posto osnovnih škola u OBŽ ima više upisanih učenika nego prošle godine, raste i broj srednjoškolaca

Županija koja raste: 80 posto osnovnih škola u OBŽ ima više upisanih učenika nego prošle godine, raste i broj srednjoškolaca

by Kristina B

Uoči prvog dana nove 2024./2025. školske godine, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić na konferenciji za medije objavio je kako je u prve razrede 53 osnovne škole (kojima je osnivač Osječko-baranjska županija) upisano 2.250 učenika. To je 63 učenika više nego prošle školske godine, kada je upisano 2.187 učenika. Inače, u osnovnim školama na području Županije ima ukupno 19.116 učenika, a od toga su 12.052 učenika u školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija.

Razvoj regionalnih centara kompetentnosti i znanstvenog centra

“Drago mi je što uoči početka školske godine možemo predstaviti neke od podataka i pozitivnih trendova na koje zaista možemo biti ponosni, osobito o broju učenika. Posljednjih godina nizom mjera i aktivnosti u sustavu obrazovanja nastojimo stvoriti što bolje uvjete za školovanje u svim školama na području Osječko-baranjske županije. Podsjećam da na području naše županije djeluju dva centra kompetentnosti, Elektrotehničke i prometne škole te Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku, a otvoren je i Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske u Josipovcu Punitovačkom. Naravno, pratimo i potrebe na tržištu rada, pa smo u dogovoru s našim školama i Sveučilištem otvorili nekoliko novih programa. U pripremi su i projekti za jednosmjensku nastavu, a samo u prošloj godini kroz projekt cjelodnevne škole u naše škole je uloženo 2,6 milijuna eura. I to je samo dio aktualnih ulaganja u obrazovanje jer smo svjesni da je znanje naše najdragocjenije bogatstvo”, rekao je Mato Lukić.

Dodao je da 80 posto osnovnih škola u OBŽ ima više upisanih učenika nego prošle godine, a nakon sedam godina bilježi se rekordan broj učenika koji su završili osmi razred. Sa zadovoljstvom se osvrnuo i na aktualnosti u srednjoškolskom obrazovanju, osobito na podatak da je ove školske godine otvoreno pet novih programa, a broj upisanih učenika je za više od 200 veći od prošlogodišnjeg.

“Slogan naše županije je „županija koja raste“, a u prilog tome ide i najava školske 2024./2025. godine. U našoj županiji rade 74 osnovne škole, od toga je 53 kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, osnivač 20 škola je Grad Osijek, a resorno ministarstvo za Prosvjetno-kulturni centar Mađara. Imamo još 105 područnih škola u ruralnim područjima koje pohađa manji broj učenika, a jednako su vrijedne te u njih također jednako ulažemo, odnosno vodimo brigu o tome da svako dijete ima iste uvjete obrazovanja, bez obzira živjeli u nekom većem središtu, gradu ili u manjem selu. Na području naše županije imamo i pet učeničkih domova te 26 srednjih škola kojima je osnivač Županija i 4 škole drugih osnivača”, pojasnila je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Prelazak na jednosmjensku nastavu

Naglasila je pripreme za naredno razdoblje, odnosno plan da od 2026./2027. školske godine sve osnovne škole trebaju prijeći u jednosmjensku nastavu. Trenutno 20 škola radi u dvije smjene, a za njih se priprema projektno-tehnička dokumentacija za dogradnju, u pojedinim slučajevima i ponovna izgradnja. Za sedam škola već je dobivena suglasnost Ministarstva za rekonstrukciju, a to su osnovne škole Bilje, Viljevo, Vladimir Nazor u Đakovu, Ivana Kukuljevića u Belišću koja je i najveća škola u OBŽ, Vladimira Nazora Feričanci i Đakovački Selci te Područna škola Veliškovci.

Pročelnica je govorila i o eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, u kojemu je Osječko-baranjska županija najuspješnija u Hrvatskoj, a potom o stanju u srednjoškolskom obrazovanju. Naime, u prvi razred u 30 škola upisano je ukupno 2.910 učenika u 152 razredna odjela. Posebno je naglasila uvođenje novih programa.

Reakcije na Vladin sedmi paket mjera: Nema velikih iznenađenja! Brojke su očekivane i dobro da se ide postupno

“U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama otvorili smo program za medicinske sestre i tehničare jer smo prepoznali veliku potrebu na tržištu, kao i interes učenika. Medicinska škola Osijek uvela je 2 nova četverogodišnja programa, primalja asistentica i tehničar očnog smjera. U 1. gimnaziji Osijek smo otvorili još jedan dodatni razredni odjel programa opće gimnazije, a u Graditeljsko-geodetskoj školi zbog velikog broja zainteresiranih učenika odobreno je dodatno razredno odjeljenje arhitektonskog tehničara. Nakon jesenskog upisnog roka, u 5 gimnazija i 7 strukovnih škola popunjenost je više od 90 %, a četiri strukovne škole popunile su sva upisna mjesta. Kao Županija nastavljamo ulagati sredstva u sustav odgoja i obrazovanja. Vrlo nam je važno staviti naglasak na nadarenu djecu, pa uz postojeće planiramo otvoriti nove centre izvrsnosti. Cilj nam je podizati pedagoški standard, nastaviti ulaganja u poboljšanje infrastrukture i opremanja, kao i kvalitetu nastave”, zaključila je pročelnica Glavaš-Kul.

“Od ponedjeljka kreće nova školska godina i ovim putem želim čestitati i poželjeti puno sreće i uspjeha svojoj djeci koja prvi put sjedaju u školske klupe, a isto tako i svim ostalim učenicima. I ovom prigodom želim upozoriti na sigurnost u prometu. Želim poručiti djeci da nam je važan njihov siguran put do škole i kada se vraćaju iz škole te koliko je važno da budu oprezni u prometu. Roditeljima, vozačima i svim sudionicima u prometu šaljem apel da budu dodatno oprezni u zoni škola jer mi odrasli moramo našoj djeci osigurati siguran put do i iz škole”, poručio je župan.

You may also like

Verified by MonsterInsights