Home Lifestyle Imamo pobjednika ‘MasterChefa’. Živi na Tajlandu i ima svoj restoran, evo što kaže

Imamo pobjednika ‘MasterChefa’. Živi na Tajlandu i ima svoj restoran, evo što kaže

by Ante R.

Uz vođenje i rad u restoranu ‘Issara’ Nikola ima i vlastitu agenciju ‘Food mafia’ za izradu i savjetovanje za hranu i pića, a uglavnom rade za luksuzne hotele i restorane

Gastronomija je moj život. Prestao sam biti samo chef, sada nakon 11 godina rada u kuhinjama došao sam do vlastitog restorana bez investitora te polako rastemo u ozbiljan restoran. Rekao sam na kraju showa da ulazim u ovaj posao ozbiljno i da se želim baviti kulinarstvom cijeli život, priča nam drugi pobjednik ‘MasterChefa’, Nikola Lesar kojega su život i gastronomija odveli daleko od Lijepe naše.

Završio LeCordon Bleu akademiju
Tada 22-godišnji Čakovčanin publiku je osvojio jednostavnošću i srdačnošću u drugoj sezoni ‘MasterChefa’, a kulinarska umješnost omogućila mu je da se pridruži na godinu dana Dinu Galvagnu u njegovu tad tek otvorenom restoranu Peta četvrtina. Nikola je nakon toga odlučio provesti 200 dana putujući Azijom, gdje je obišao Vijetnam, Kambodžu, Nepal, Tajland, Kinu i Indiju. Na kraju se vratio u Tajland i upisao kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok. Nakon završetka akademije zaposlio se u poznatom tajlandskom restoranu u Bangkoku, The Never Ending Summer.

Nakon toga je u Tajlandu otvorio restoran Rustic Eatery&Bar. No ‘MasterChef’ mu nije bio posljednje televizijsko iskustvo. U Tajlandu se Nikola natjecao u još jednoj kulinarskoj emisiji, naziva ‘Iron Chef Thailand’, a u show je došao na poziv jednog od glavnih sudaca ‘MasterChefa Thailand’, nakon što je čuo pohvale za njegov restoran Rustic Eatery&Bar u Phuketu.

– Jedan od onih koji su morali zatvoriti restoran sam i ja. Ovo mi je došlo možda u najgoremu mogućem trenutku jer sam baš u fazi otvorenja novog projekta u Kata Beachu. Mojih 12 zaposlenika trenutačno je poslano kući, a zbog izolacije otoka od ostatka Tajlanda ne mogu čak ni putovati kući u svoje provincije – opisivao je prije tri godine Nikola.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nikola Lesar (@nik.lesar)

Sudjelovao je Nikola i još jednom u ‘Iron Chefu’, a objasnio nam je razliku između Azijskog showa i ‘MasterChefa’.
– Sad mi je na redu treće gostovanje u siječnju 2024. Razlika između ‘MasterChefa’ i ‘IronChefa’ je ta da se u ‘IronChefu’ natječe protiv poznatog chefa, s nepoznatim namirnicama i nepoznatim preprekama tijekom kuhanja – poput ubacivanja misteriozne namirnice sredinom ili krajem showa. Primjerice, prvi put sam dobio svinjski mozak u lubanji kao misterioznu namirnicu, a u drugom gostovanju kaktus. Za tu pripremu imate obično 10-15 minuta. Tempo je puno brži i ozbiljniji. Kvaliteta kuhara je također malo veća. Uz to, za 45 minuta obično treba spremiti 5 različitih jela koristeći glavnu namirnicu. Show je puno intenzivniji i zahtjeva puno znanja i inovativnosti – objasnio nam je.

Otvorio je svoj restoran
U međuvremenu je morao zatvoriti restoran zbog pandemije korona virusa. Kad su se jedna vratila zatvorila, tako su mu se druga otvorila, pa je tako Nikoli zaživjela ideja o novom restoranu, Issara, koji i dalje uspješno radi.

– Pobjeda u emisiji nije dovoljna da se sve ostvari preko noći. Titula MasterChefa mi je otvorila brojna brata, ali sve ostalo je bilo vlastito nadograđivanje. Trebalo je proći 10 godina od moje pobjede do vlastitog, samostalnog restorana. Ovo je moj kruh i posao kojeg volim. Ne mislim stati, nikada. Želim još puno toga napraviti u svojoj karijeri i iskreno – ovo je samo početak. Ciljam na ozbiljne stvari, da uvrstim svoj restoran u ‘Najboljih 50 restorana u Aziji’ – priča nam Nikola te nadodaje:

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nikola Lesar (@nik.lesar)

– Issara znači sloboda na tajlandskom jeziku. U našem smislu, sloboda da se razvijamo i kuhamo bez pravila. Čisto kuhanje s užitkom i slobodom. Kuhanje je nemilosrdan posao. Trebalo je dosta vremena, rada, truda, znoja i krvi da dođem do vlastitog restorana.

Radi s bratom Filipom
Nikola svakog dana sprema razne delicije, a često se jelima zna pohvaliti i na društvenim mrežama. S Nikolom u restoranu radi i njegov brat Filip koji ima je završio Europsku školu za barmena.

– Brat je barmen i glavni, uz mene, naravno. Obojica dišemo za ovaj posao i ovakav život. Mislim da sam rođen za ovaj posao. Od kada imam restoran i tamo kuham nisam nikada bio sretniji – govori nam.

Uz vođenje i rad u restoranu Nikola ima i vlastiti agenciju ‘Food mafia’ za izradu i savjetovanje za hranu i pića, a uglavnom rade za luksuzne hotele i restorane. Pitali smo Nikolu i što misli koliko su se promijenili kulinarski showovi u Hrvatskoj, ali on, nažalost, nije baš u tijeku s emisijama u Hrvatskoj.

– Nažalost, nemam pristup Tv kanalima kod kuće. Vidim da se nešto konstantno razvija i drago mi je. Mislim da format ‘MasterChefa’ nije više isti. Izgleda puno kraći i lakši nego onaj koji smo mi imali. Nadam se da će nova generacija kuhara utjecati na razvoj emisija ovoga tipa – rekao je pa za kraj dao savjet svima onima koji se možda planiraju prijaviti u nekakvu gastronomsku emisiju:

– Ako se prijavite, nemojte ciljati na publiku. Igrajte na iskreno kuhanje i razvijanje tijekom showa. Ako pobjeda dođe – dođe, a ako ne, vrijeme je da se ući još više. Takvi showovi mogu biti poticaj da se krene još više ‘gristi’ z karijeri, ali taj put definitivno nije lagan. Pobjeda ne znači apsolutno ništa, to je Tv emisija. Bitno je jedino ono što se dogodi i razvije nakon toga. Kuhinja nije Tv program, već rad i razvijanje. Tko cilja na pobjedu i to mu je jedini cilj neće izvući ništa od takvih emisija, piše 24sata.