Home Lifestyle Jeste i sigurni da ispravno koristite perilicu za rublje, možda radite veliku grešku i uništavate ju

Jeste i sigurni da ispravno koristite perilicu za rublje, možda radite veliku grešku i uništavate ju

by Ante R.

Perilice rublja su postale neizostavan dio modernog kućanstva, olakšavajući život i štedeći vrijeme. Njihova popularnost raste od sredine 20. stoljeća, kada su postale dostupne većem broju ljudi. Otkad su se pojavile, postale su nezamjenjiv uređaj za pranje odjeće, zamjenjujući ručno pranje na rukama ili korištenje javnih praonica rublja.

Kod korištenja perilica rublja važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari kako bi se osiguralo optimalno funkcioniranje i dugotrajan rad uređaja. Prije svega, bitno je pravilno dozirati deterdžent i omekšivač prema uputama proizvođača i vrsti rublja koji se pere. Također, važno je redovito čistiti filtere i brtve perilice kako bi se spriječilo nakupljanje prljavštine i plijesni.

Prosječna četveročlana obitelj koristi perilicu rublja između osam i deset puta tjedno, no važno je znati da i samu perilicu treba redovito očistiti. Također, iznimno je važno koristiti perilicu u pravom programu. O čemu se zapravo radi?

Nije dobro za vaš novčanik
Jeste li sigurni da koristite najučinkovitiji i najekonomičniji program na svojoj perilici rublja? Niste jedini ako niste sigurni. Različiti programi koje perilica nudi mogu biti zbunjujući. Hladno pranje, kuhanje, s centrifugom ili bez nje, 30 ili 60 stupnjeva, eko program ili brzi program – znate li stvarno koji je najskuplji, a možda to ne biste ni pomislili?

Kada smo u žurbi, imamo previše prljavog rublja ili nam je hitno potrebna čista odjeća, obično biramo najbrži program. Logično je pomisliti da je, budući da najkraće traje, i najjeftiniji. No, je li to zaista tako?

Ne, to nije točno. Najbrži program je zapravo najskuplji. Zbog ubrzavanja svih faza pranja, troši više energije, odnosno struje. Vjerovali ili ne, takav program može trošiti više energije od programa koji traje puna dva sata, prenosi Najžena.

LAŽIRANI PODACI CroFacta utvrdila, informacije na mrežnim stanicama JUSP-a Jasenovac netočne, ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković odmah podnio ostavku.

Ako želite uštedjeti na računu za struju prilikom pranja rublja, birajte normalne ili eko programe i niže temperature. Također, skratite ili preskočite pretpranje ako odjeća nije jako prljava.

Urša Raukar-Gamulin u Saboru opravdavala zločine na Bleiburgu i Križnom putu pod izlikom zločina nad Židovima i Srbima

VIDEO Ima li Hrvatska novi navijački hit za EURO. Ova pjesma ima sve da to postane