Home Politika “Kad Plenković donese novu mjeru, Hrvatski narod čeka pronevjeru”

“Kad Plenković donese novu mjeru, Hrvatski narod čeka pronevjeru”

by Ante R.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot komentirao je u Novom danu političke aktualnosti, u prvom redu Vladin paket mjera pomoći predstavljen u četvrtak.

U četvrtak je održana sjednica Vlade na kojoj je predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio peti paket mjera pomoći protiv krize.
Troskot kaže da se cijeli paket može svesti na uzrečicu: “Kad Plenković donese novu mjeru, Hrvatski narod čeka pronevjeru”, a upozorava da neovisno o tome što Vlada komunicira o stabilizaciji cijena struje, plina i energenata, tim resursima se upravlja na kriv način, što dovodi do toga da narod skupo plaća sve pomoći koje im se kasnije daju.

“Vidljivo je da je narod platio sve pomoći koje bi im se trebale davati. To vidimo u pitanju energetike, gdje se svi pitaju tko će provoditi energetske mjere i hoće li ići preko HEP-a, znajući da imamo neriješen epilog. Ljudi nisu zadovoljni”, kaže.

“Druga stvar je cijena električne energije. Nabavka električne energije prije godinu dana je bila u razini ovih mjera koje su sad predstavljene, oko 450 milijuna eura. Sad su cijene na tržištu puno manje nego što smo mi potpisali na dugoročnim ugovorima. Nikada se nije dogodilo u povijesti HEP-a da su ugovori potpisani na pet godina. Ako sada ostanu ovakve cijene na tržištu, u odnosu na ugovore koje je Frane Barbarić potpisao, znači da će HEP samo na toj transakciji izgubiti milijune eura”, dodaje Troskot.

Za uspješan rat s cijenama trebalo je učiti iz 2021. godine
Svrha mjera je zaštita kućanstava i gospodarstva usred inflacije. 30 namirnica je sniženo, a od listopada starta cijeli niz dodataka i doplataka.

Upitan hoće li to pomoći idućih šest mjeseci građanima u borbi s inflacijom, Troskot odgovara: “Mi to ne znamo, ali znamo da se htjelo ići pomoći građanima. Međutim, da se stvarno išlo u rat s cijenama, mi bismo se trebali vratiti u prvu polovicu 2021. godine, kada su svi akteri sustava, uključujući i trgovačke lance, počeli povisivati cijene zbog uvođenja eura. Kada bi oni zaista išli pomoći građanima, ušli bi u analitiku prve polovice 2021. godine, kada su cijene zbog ulaska u eurozonu počele rasti.”

“Skeptični smo jer je i glavni akter cijelog paketa Konzum, odnosno Fortenova. Oni nisu predali financijske izvještaje za 2022. godinu. Nije se još oglasio ni ovlašteni revizor, koji je trebao pregledati financijske izvještaje za 2022. Sumnjam u uspješnost njihovog poslovanja”, dodaje.

“Moramo čitati između redaka…”
Očekuje se da će Vlada mjere koristiti za predizbornu kampanju i slati poruke da su sačuvali najosjetljivije dijelove društva, da se izbjegla socijalna ruptura i osigurale cijene energenata…

“Moramo čitati između redaka. 19.08. 2023. godine smo se prvi put u povijesti hrvatskog gospodarstva, za vrijeme ljetne sezone, zadužili i izdali obveznice, što nije ništa drugo nego zaduživanje građana, koji će to morati platiti preko kamata. Ovo je nešto što je prisutno i u drugom mirovinskom stupu, gdje mi zapravo financiramo obveznice koje kupujemo od Vlade. Jednom kada ona istekne, mi imamo situaciju da mi to financiramo iz proračuna. Prema tome, imamo zatvoreni krug gdje niti mirovinski fond, niti energetika ne rade u korist građana”, kaže.

Rješenje za financijsku krizu – tranzicija na obnovljive izvore energije
Troskot smatra da Hrvatska ima sve preduvjete glede energetike da bude suverena država. Prvo rješenje – postavljanje solara na kućanstva.

“Rješenje mora biti da se grade postrojenja koja neće opteretiti mrežu, a opet da možemo opskrbljivati proizvodnju električne energije. To bismo poticali i to je rješenje za financijsku krizu”, ističe Troskot.

Tranzicija ide sporo, a krivac, Troskot smatra, je HEP: “HEP bi trebao biti nositelj energetske tranzicije, ali uvoznom lobiju električne energije itekako koristi da se uvozi električna energija”, kaže.

“Njima ne odgovara naša strategija energetske tranzicije. Mi se pozicioniramo tako da pomognemo našim ljudima da u sedam godina vrate svoju investiciju pametnim investiranjem. Trinaest godina dobivaju besplatnu električnu energiju, i zapravo vrate svoj depozit. Onda ne ovisimo o uvozu električne energije, koji je skup. Ne ovisimo ni o uvoznim lobijima, već se pozicioniramo suvereno”, objašnjava.

“Da je aktualac danas, apsolutno bismo izdominirali.”
Tvrdi da je Most spreman za Vladin aktualac u utorak: “Mi smo uvijek spremni. Stalno radimo, stalno smo na terenu i podijeljeni smo po temama koje su u interesu hrvatske javnosti.”

“Najaktivniji smo u Saboru, na terenu i nastojimo u resursima koje imamo, najbolje zastupati građane.
Da je aktualac danas, apsolutno bismo izdominirali”, kaže Troskot, piše N1.