Home Politika Pripreme za pristupne pregovore traju, no žele li Ukrajinci i dalje ući u EU i NATO?

Pripreme za pristupne pregovore traju, no žele li Ukrajinci i dalje ući u EU i NATO?

by Kristina B

Ukrajinci nastavljaju težiti pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u. Podrška članstvu u EU kreće se od 91% do 72% među stanovnicima gradova koji se ne nalaze na ratištu. Potpora članstvu u NATO-u — s 87% na 64%, izvješćuje dopisnik Sospilnyja s prezentacije istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta u Ukrajini.

“Ukrajinci vjeruju kako su bliže veze s EU-om i NATO-om u njihovom interesu, kao što je pokazalo naše istraživanje”, komentirao je rezultate studije direktor MRI-ja za Euroaziju Steven Nix.

Ako bi se referendum o ulasku Ukrajine u NATO održao danas, najviše zagovornika ulaska bilo bi u Lavovu (87%), Ivano-Frankivsku (85%) i Ternopilu (83%). Najmanje — u Dnjepru (56%), Harkovu (55%) i Odesi (43%). Članstvo u EU najviše podržavaju Lavov (91%), Rivne (88%) i Ivano-Frankivsk (87%). Najmanje je također u Dnjepru (62%), Harkovu (61%) i Odesi (49%).

Osim toga, 14% ispitanika navelo je ulazak u NATO i EU kao jedan od uvjeta za pomoć ljudima u povratku kući, u grad ispitanika.

Pakleni plan: Kuda Andrej tuda i ja! Milorad i Andrej spremaju se put Bruxellesa

IZASLANSTVO EUROPSKE KOMISIJE STIGLO U UKRAJINU

U skladu sa željama svojih građana, Vlada Ukrajine ulaže velike napore u usklađivanju s pravilima Europske unije.

„Delegacija Europske komisije, odgovorna za screening s europske strane, stigla je u Ukrajinu kako bi pripremila novu fazu bilateralnih sastanaka“, najavila je zamjenica premijera za europske i euroatlantske integracije Ukrajine Olga Stefanishyna.

Napominje kako se tijekom prvog dana konzultacija razgovaralo o metodama i pristupima za sljedeću fazu evaluacije ukrajinskog zakonodavstva, kao i o očekivanjima ukrajinske strane.

“Zadovoljstvo mi je svima nama čestitati na završetku prve faze – više od 30 sesija objašnjenja u okviru službenog procesa screeninga. Ukrajinska izaslanstva u okviru sesija stekla su korisna iskustva i potrebna znanja za nastavak samopouzdanog kretanja prema punopravnom članstvu. Nadam se da će nam današnji sastanak omogućiti što bolju pripremu za sljedeću fazu pregovora”, komentirala je Stefanyshyn za Sospilnyjae.

You may also like