Home Politika Zeleni, žuti, crveni i ljubičasti vragovi sklopili pakt, rušili bi HDZ

Zeleni, žuti, crveni i ljubičasti vragovi sklopili pakt, rušili bi HDZ

by Ante R.

Stranke Fokus, Istarski demokratski sabor, Narodna stranka – reformisti i Primorsko goranski savez potpisali su u subotu koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne i europske izbore u Hrvatskoj sljedeće godine.

Njihovi predsjednici Davor Nađi, Dalibor Paus, Radimir Čačić i Darijo Vasilić istaknuli su kako se kandidiraju protiv HDZ-a te da nakon izbora neće sudjelovati u vladi s HDZ-om, iako Čačić ne odbacuje mogućnost podrške manjinskoj vladi. Predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić ocijenio je da nakon parlamentarnih izbora možda neće biti moguće formirati većinsku vladu.

“Manjinska bi vlada, po mom osobnom sudu, bila jako zdrava za Hrvatsku jer je previše ‘bahatluka’ i zloupotrebe vlasti u ovoj zemlji“, odgovorio je Čačić upitan jesu li spremni iz parlamenta podržati manjinsku HDZ-ovu vladu ako toj stranci do većine bude nedostajalo nekoliko mandata – “Mi nećemo sudjelovati u vladi HDZ-a, to je konsenzus naših stranaka, a kako će završiti izbori to ćemo vidjeti”, kazao je.

Što se tiče ostalih stranaka, HNS i HSLS nisu stranke s kojima novooformljena koalicija može razgovarati o parlamentarnim izborima, no otvoreni su za suradnji na izborima za Europski parlament jer te stanke također pripadaju grupaciji liberalnih europskih stranka, rekao je Čačić.

”U koaliciju su dobrodošli svi koji s nama dijele zajedničke vrijednosti, koji su spremni raditi na tome da Hrvatska postane bolja zemlja i da se smijeni ova vlast”, kazao je predsjednik Fokusa Davor Nađi. Istaknuo je da njihovi gradonačelnici i načelnici postižu odlične rezultate na lokalnoj razini te ih žele implementirati na nacionalnoj. ”Želimo implementirati niže poreze, politiku decentralizacije, velike infrastrukturne projekte, a to ne možemo ostvariti s ovako nesposobnom i korumpiranom vlašću”, kazao je Nađi.

Postoje brojni primjeri u Europi koji dokazuju da je država razvijenija što je više decentralizirana, naglasio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

“Uspješne europske zemlje spustile su čitav niz ovlasti na nižu, lokalnu razinu kako bi pružile građanima ono što im treba. Projekti koji se kod nas provode ovisni su o dobroj volji centralne vlasti, što ona često koristi kao metodu ucjene prema lokalnoj vlasti kako ne bi govorili ono što ne želi čuti”, kazao je. Dodaje kako je među prioritetima koalicije četiriju stranaka je i porezno rasterećenje rada.

“Sva mjerenja pokazuju da IDS i PGS u osmoj izbornoj jedinici imaju sigurna tri mandata, a borimo se i za četvrti”, rekao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, – Predsjednik Fokusa očekuje najmanje šest do osam mandata te poručuje da bez njih neće biti moguće formirati buduću vladu.  – Hina