Home SportRibolov VIDEO IFC PREDATOR CUP Kako smo napravili najveće varaličarsko natjecanje u Hrvatskoj

VIDEO IFC PREDATOR CUP Kako smo napravili najveće varaličarsko natjecanje u Hrvatskoj

by Ante R.

Prije deset godina ekipa okupljena u IFC Mediteran oraginizirala je na Vranskom jezeru spektakularan varaličarski kup na kojem se okupile ekipe iz osam europskih zemalja. Ne samo da je bio najveće natjecanje po broju internacionalnih sudionika već i do sada ne dosegnut nagradni fond od stotinjak tisuća kuna

Nakon osam mjeseci intenzivnih priprema i uloženog ogromnog truda, održan je prvi IFC Predator kup. Kup na kojem se okupila elita ne samo hrvatskih varaličara već i iz zemalja u susjedstvu, ali i velikih europskih imena. Ogroman trud organizatora nagrađen je veličanstvenim sportskim natjecanjem, nezaboravnim druženjem i sklopljenim novim prijateljstvima.

Kažu, prvi put je najteže, najteže jer na ovim prostorima takvo natjecanje nije nitko nikada organizirao. Najteže, jer za ribolov varalicom iz čamca treba dovoljno velika i ribom bogata voda. Najteže, jer trebate dovesti vrhunske varaličare na vodu za koju neki nikad nisu ni čuli da postoji. Najteže, jer treba razbiti neke predrasude nastale iz novije prošlosti i povezati neke pokidane niti. Sada kada se strasti i uzbuđenja polako stišavaju, kada se sumiraju svi rezultati može se kazati samo jedno: IFC Predator cup uspio je u svakom pogledu i stvorio čvrste temelje za jedno veliko tradicionalno natjecanje u svjetskim okvirima. Uspio je zahvaljujući ljudima iz IFC Mediteran Teama. Uspio je zahvaljujući Parku prirode Vransko jezero na čelu s ravnateljem Ivanom Prtenjačom, zahvaljujući direktorici Turističke zajednice Pakoštane Danieli Vulin i načelniku općine Pakoštane Milivoju Kurtovom, ali i svim natjecateljima koji su svojim primjerenim fer i sportskim ponašanjem, bez i najmanjeg incidenta, tome pridonjeli, kao i sponzorima koji su pomogli održavanju ovakove manifestacije.

Preko Bosne ponosne

Put i okupljanje svih sudionika, natjecatelja, predstavnika medija počinje već u subotu. Vaš reporter se u subotu upućuje preko Bosne i Hercegovine na put i usput u Zvorniku kupi ekipu Goldy Lures iz Srbije s Miodragom Ćirićem i Draškom Kačerom te Jocom Simonovićem legendarnim autorom najgledanije ribolovne emisije s prostora ex YU Lov i Ribolov. Nakon 13-satne voženje, u ranim jutarnjim satima, stižemo na odredište gdje nas dočekuje predsjednik organizacijskog odbora i predsjednik IFC Mediteran Željko Šumatić. U bazi IFC Mediteran nas već očekuje član UFC Srbija Đorđe Drakulić dok će se drugi član ekipe Ivan Mujović priključiti dva dana kasnije. Treninge počinju već u nedjelju ujutro ispipavanjem vode i odabirom varalica dečki iz ekipe Goldy Lures. Već nakon sat vremena padaju štuke od 90 cm i jedno 6 kg težine. Ponedjeljak neke ekipe koriste za turističke obilaske i Big game fishing, dok u večernjim satima dolaze ekipe iz Rumunjske. Utorak donosi prve prave treninge i odlične ulove, pogotovo ekipi iz Rumunjske, ali i Lowrence i UFC Srbija s uspješni. Njihov član Đorđe Drakulić hvata najveću štuku, ali nažalost izvan konkurencije. Vranska ljepotica obilato je premašila 100 cm i bila negdje oko 10 kg težine. Na kraju osam čamaca na vodi ukupno ima 25 ulovljenih riba s prosjekom dužina od oko 70 cm, za prve izlaske na njima stranoj vodi fantastičan rezultat. U srijedu se broj pristiglih ekipa povećava pa u toku dana stiže drugi član ekipe UFC Srbija, Šveđani iz Monarch Dok Teama kao i ekipe Salmo Ukrajna na čelu s aktualnim europskim šampionom Sergeyom Pitchuginom i Trabuco Team Mađarska.

Uzbuđenje na sve strane

Velika terasa s roštiljem predviđena za druženje svako veče je sve punija, veselo društvo sklapa prijateljstva i razmijenjuju iskustva. U toku dana direktorica Turističke zajednice Pakoštane Daniela Vulin održava press konferenciju gdje zajedno s organizatorom, lokalnom samoupravom i PP Vransko jezero daje informacije o natjecanju, Parku prirode Vransko jezero, mjestu Pakoštane i kulturno, povijesnim i turističkim znamenitostima. Četvrtak ujutro postaje košnica, ekipe počinju dolaziti, uzbuđenje se osjeća na sve strane. Pripremaju se varalice, štapovi, role. Izmjenjuju iskustva, primaju savijeti. Večer donosi vrhunac uzbuđenja i već se čuju zvuci gitare i pjesme. Riva i kafići su prepuni i svi s nestrpljenjem čekaju izvlačenje startnih brojeva. Posebnu atmosferu večeri daju ekipe s BiH ribolov foruma, dečki iz Koprivnice i nezaobilazni Mujo (Ivan Mujović iz UFCS). Čuje se zvuk gitare našeg suca Josipa Pijevca iz Čapljine inače poznatog i priznatog kantautora. IDRA iz Karlovca, jedan od sponzora IFC Predator kupa, predstavlja svoj program, posebno program rađen u suradnji s IFC. Poslije će se pokazati da su mnogi ulovi ulovljeni upravo na IDRA varalice.

Vrhunac uzbuđenja je iznošenje i izlaganje pehara i medalja namijenjenih pobjednicima, kako u ukupnom dijelu tako i za pobjednike dana. Kulminacija je izvlačenje startnih brojeva. Prvi na startu su dečki iz ekipe BiH ribolova. Veselje i druženje traje skoro cijelu noć, a neke ekipe s veselice odlaze direktno na start.

Oskarova prva i Rošina metrašica

Prvi dan donosi ljetne temperature, primjerenije srpnju nego svibnju. Prisutno je veliko uzbuđenje i gužva. Zadnje pripreme!. Adrenalin se osjeti u zraku. Voda u lučici kuha. Ekipe na pojedinačni poziv sudaca preuzimaju liste ulova i kreću u borbu za naslov pobjednika. Krenulo je! Ekipe izlaze svake dvije minute iz lučice na Prosici i zauzimaju svoje pozicije u iščekivanju zvuka sirene da natjecanje počne. Naravno sukladno propozicijama prvi sat lovi se varalicama sponzora IFC Predator kupa, Monarch Dok, Idra i Orka. Odmah na početku putem Lowrence radio veze stižu ohrabrujući rezultati. Redaju se ulovi. Prvu ribu na natjecanju lovi Oskar član IFC Mediteran teama, a Roša iz BiH ribolova II lovi rekord dana – štuku od 102 cm. Ulovljena je na Idra dupli miš. Uskoro mu se s metrašicom pridružuje i Sergey Pitchugin iz Salmo Ukrajna Teama. Ekipe koje su došle ranije i trenirale ispitujući teren točno znaju gdje i na što loviti, dok oni koji su došli u zadnji tren bezglavo jurišaju tražeći najbolje pozicije za ribolov. Ekipa Lowrence IFC ima strašan peh, da im otpadnu dvije prekrasne štuke, ali najveći tragičari postaju dečki iz Monarch Dok tema Milan i Nenad kojima ogromna štuka kida sve pred čamcem i u velikom skoku iznad vode odlazi. Na našu sreću i naravno nesreću natjecatelja veliki majstor kamere Joca Simonović uspijeva biti na pravom mijestu i uhvatiti kamerom taj trenutak. Sparina nagoviještava jugo, koji polako počinje piriti i mutiti već zamućeno jezero. Nakon pet sati ribolova sudac daje znak za završetak natjecanja prvog dana. Slijedi povratak u lučicu i predavanje lista, ručak i obavezna razmijena iskustava i dojmova. Neizvijesnost poretka potrajat će do večeri, a okupljanje počinje u 21 sat, kada suci proglašavaju ukupni poredak, a pobjednikom dana postaje ekipa CPR koja dobija i nagradu za to. Opet se izvlače startni brojevi. Nakon prvog dana u vodstvu su: Clubul pescatoli de Rapitori, Marin Vcrel i liviu Voicu

Naravno, tek tada počinje druženje i učvršćenje sklopljenih prijateljstava.

Ekipa ima ulov!

Drugi dan sviće s jugom. Blago valovitim i zamućenim jezerom kao signalom da će suci odmah na početku natjecanja imati pregršt posla. Riba počinje primati ponuđene varalice odmah i svakog trenutka na baznoj stanici se čuje: Ekipa ima ulov! Neke ekipe opet griješe u odabiru pozicija i love slabo. Opet dominacija rumunjskih ekipa. Salmo Ukrajna slabo lovi i jedni od favorita padaju u poretku. Ekipe Monarch Dok Švedska, Goldy Lures i UFTS love standardno i obzirom na male bodovne razlike ostaju u konkurenciji za visok plasaman. Razočarenje vlada u Ekipama IFC, Monarch dok i BiH ribolov zbog odabira taktike i pozicije. Rumunjska ekipa lovi soma od 116 cm i preuzima vodstvo u poredtku za najveći ulov. Dok ekipe neumorno love ekipa logističara na čelu sa Svetom, potpomognuta s vašim reporterom priprema vojnički grah i pileći paprikaš. Naravno tu je i dežurni na baznoj stanici Igor i suci koji uredno bilježe sve događaje na vodi. Moram li spomenuti da Lowrence radi savršeno?

Uobičajeno proglašenje pobjednika dana i izvlačenje startnih pozicija, odnosno proglašenje tri prvoplasirane ekipe se obavlja u 21 sat. Najbolji drugog dana su: Clubul pescatoli de Rapitori (Ovidiu Ristivan i Robert Boanta).

Nastavak večeri opet prolazi u druženju i veselju, a ton i dalje daje neumorna ekipa UFCS, Mujo i Đole. Nekako mi se čini da je ipak najzanimljivije bilo u apartmanu kod dečki iz Koprivnice i Bosanske Krupe gdje druženje traje sve do jutra.

Foto HG

Vranska neman

Dan je treći, nervoza i uzbuđenje kulminiraju. Vjetar mijenja smijer i sad puše bura te stvara odmoh probleme na startu. Željko izlazi čamcem na jezero te se konstatira da su valovi preveliki za normalan ribolov i sigurnost natjecatelja te se nakon kraćih konzultacija s voditeljima ekipa početak natjecanja pomiče za sat vremena. Nakon sat vremena odlučuje se da se lovi u zaljevu Prosika, gdje su udari bure nešto slabiji i valovi manji. Sam početak ne donosi toliko uzbuđenja kao sredina i završnica, tog odlučujućeg, trećeg dana. Negdje oko trećeg sata natjecanja član BIH Ribolov teama Šiljo ima na štapu Vransku neman, odnosno ogromnog soma koji mu nakon poduže borbe kida strunu i ostavlja težak osjećaj razočarenja. Užurbana premještanja ekipa uz već uzburkano jezero i vriska oduševljenja stvaraju neponovljivu sliku jezera. U zadnjem satu natjecanja ekipe Monarch Dok Švedska i UFCS kao i Lowrence IFC imaju seriju ulova što će na kraju postati odlučujuće u plasmanu. Nedostižni Rumunji imaju nešto slabije ulove no uspijevaju zadržati prednost. Pobjednik dana je ekipa UFCS (Ivan Mujović i Đorđe Drakulić).

Rumunjima sve nagrade

Vidno umorne ekipe se vraćaju i s nestrpljenjem se čeka proglašenje rezultata. Nakon sat vremena krici oduševljenja se prolamaju Prosikom. Prva tri mjesta osvajaju ekipe iz Rumunjske, a za njima su dvije ekipe iz Srbije te ekipa Monarch Dok iz Švedske. Deseci fotoaparata i video kamera ovjekovječuju ovaj svečani trenutak. Nakon proglašenja pobjednika slijedi ručak s nezaobilaznim fiš paprikašom u ovakovim trenucima. Opraštanje i rastanak nakon nezaboravnih trenutaka natjecanja i druženja nekima pada teško. Primjećuje i pokoja suza.

Rezime

Organizirati natjecanje, na jednoj potpuno divljoj vodi, na ogromnom jezeru nije nimalo lako, pogotovo kada se radi prvi put, prvi put ne samo za organizatora već i prvi put uopće na ovim prostorima. Jedna takva manifestacija bez pomoći sponzora je neizvodiva stoga treba spomnute sve od Honda Marine bez čijih motora bi teško išlo, Lowrence sa nagradom u vidu HDS sonara, ali i sustava radio veze, kao i nezaobilaznih proizvođača varalica Monarch Doka, Idre i Orke, Yaris sport i I.T.T iz Nizozemske. Jedno veliko hvala svim natjecateljima od onih koji su prešli put od nekoliko tisuća kilometara, netko automobilom, netko avionom. Jedno veliko hvala svima na druženju i prijateljstvu. Bez vas dragi prijatelji i bez vašeg iskazanog prijateljstva ovo natjecanje ne bi bilo isto, kao što poslije ovog natjecanja ništa više neće biti isto.

Ante Rašić Hrvatski glasnik

Plasman ekipa

  1. Clubul pescatoli de Rapitori , Marin Vcrel i Liviu Voicu

  1. Clubul pescatoli de Rapitori, Ovidiu Ristivan i Robert Boanta

  2. Clubul pescatoli de Rapitori, Bogdan Papq i Dorian Dubovoi

  3. Urban fisching Club Srbija, Ivan Mujović i Đorđe Drakulić

  4. Goldy Lures Srbija, Miodrag Ćirić i Draško Klačar

  5. Monarch Dok Švedska, Jonas Ferdinandsson i Daniel Gyllensparre

You may also like