Home Svijet Austin najavio novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 400 milijuna dolara

Austin najavio novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 400 milijuna dolara

by Kristina B

Američki ministar obrane Lloyd Austin u ponedjeljak je u radnom posjetu Kijevu najavio novu pomoć Ukrajini u oružju vrijednu 400 milijuna dolara. Najava nove vojne pomoći Kijevu stiže uoči američkih predsjedničkih izbora za dva tjedna, 5. studenoga.

Očekuje se da će fokus Austinovog posjeta Ukrajini, njegovog četvrtog i najvjerojatnije posljednjeg u svojstvu šefa Pentagona u administraciji Joea Bidena, biti na američkim naporima da se ojačaju obrambeni kapaciteti Kijeva koji se suočava s napredovanjem ruskih strana na bojištu u istočnoj Ukrajini.

No, usprkos novoiskazanoj solidarnosti s Kijevom, ne očekuje se promjena u politici SAD-a glede sve glasnijih zahtjeva predsjednika Volodimira Zelenskija da se njegovoj zemlji dopusti upotreba oružja kojim bi se gađalo u dubinu ruskog teritorija.

“SAD razumije što je ovdje na kocki”, rekao je Austin Zelenskiju najavljujući novu pomoć u streljivu, oklopnim vozilima i protutenkovskom naoružanju.

Kremlj Trumpovu prijetnju nazvao nedostatkom “informacijske higijene”, neće otkriti sadržaj razgovora na visokoj razini

Na predstojećim izborima u SAD-u sučelit će se republikanski kandidat Donald Trump, koji je pokazao nevoljkost i oprez prema nastavku potpore Ukrajini, i demokratska kandidatkinja Kamala Harris.

No, Austin odbacuje zabrinutost da bi Trump mogao odustati od potpore Kijevu. “Ove dvije i pol godine nisam vidio ništa drugo do dvostranačke potpore Ukrajini i očekujem da ćemo je dalje vidjeti u Kongresu”, rekao je Austin.

Austin je došao u Kijev nakon serije sastanaka koje je američki predsednik Joe Biden imao u Berlinu s ključnim europskim partnerima, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Sergej Leščenko.

Prema njegovim riječima, nakon berlinskih sastanaka američkog predsjednika s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Keirom Starmerom, postoji potreba da se “usklade stavovi”.

Američki vojni dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da Rusija do sada ima 600.000 ubijenih i ranjenih vojnika u Ukrajini, pri čemu je rujan mjesec s najvećim brojem ubijenih i ranjenih. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights