Home Analiza Europa bez ruskog plina: Što će se dogoditi kada istekne ukrajinski ugovor o tranzitu plina?

Europa bez ruskog plina: Što će se dogoditi kada istekne ukrajinski ugovor o tranzitu plina?

by Kristina B

Ukrajina neće produljiti petogodišnji ugovor s ruskim Gazpromom (GAZP.MM), koji ističe krajem godine, što je potaknulo zemlje primateljice tražiti alternative.

Od rata u Ukrajini, Norveška je pretekla Rusiju i postala najveći opskrbljivač plinom za plinovode u Europi, a EU je povećala uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a i drugih zemalja.

KOJA JE RUTA ZA TRANZIT PLINA UKRAJINE?

Ukrajinska ruta za tranzit plina, koju su Moskva i Kijev dogovorili 2019., omogućuje Rusiji izvoz plina u Europu i u Ukrajinu. Međutim, količine tranzita pale su 28,5% u 2023., prema ukrajinskom operateru plinovoda, izvještava Reuters.

Postoje dvije ulazne točke: Sokhranivka i Sudzha, no Ukrajina je zaustavila protok kroz Sokranivku 2022., sustav koji povezuje Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Moldaviju.

Biden u Normandiji: Molim se da Amerikanci ne postanu izolacionisti

KOJE ZEMLJE DOBIJAJU PLIN PUTEM RUTE?

Većina zemalja EU smanjila je svoju ovisnost o ruskom plinu zbog invazije na Ukrajinu. Bivši glavni primatelji plina preko Ukrajine su Austrija, Slovačka, Italija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Moldavija. Austrija još uvijek većinu svog plina dobiva preko Ukrajine, dok su druge diversificirale svoje izvore i poduzele korake za smanjenje potražnje.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, prošle je godine nabavljala sav svoj plin s europskih tržišta, ostavljajući raspoloživ plin iz Gazproma za svoju otcijepljenu istočnu regiju, Transdnjestriju.

Hrvatski uvoz sada je minimalan, a slovenski je pao gotovo na nulu nakon što je prošle godine istekao ugovor njegovog glavnog dobavljača plina Geoplina s Gazpromom, navodi se u studiji Centra za globalnu energetsku politiku Sveučilišta Columbia.

KAKO SE MOŽE ZAMIJENITI PLIN PREKO UKRAJINE?

Analiza je pokazala kako postoje alternativni izvori opskrbe, rekao je europski povjerenik za energetiku Kadri Simson.

Austrija može uvoziti iz Italije i Njemačke, a njezina komunalna poduzeća rekla su kako su poduzela mjere predostrožnosti ako ruska opskrba plinom prestane.

Mađarska se oslanjala na plinovod Turski tok, a Slovenija plin dobiva iz Alžira i drugih izvora.

Slovački dobavljač plina SPP rekao je kako bi konzorcij europskih kupaca plina mogao preuzeti plin na granici Rusije i Ukrajine kada istekne tranzitni ugovor.

Druga opcija je da Gazprom isporučuje dio plina drugom rutom, na primjer preko Turskog toka, Bugarske, Srbije ili Mađarske. Međutim, kapacitet preko ovih ruta je ograničen, rekao je SPP za Reuters.

Italija većinu svog plina dobiva rutom koja olakšava uvoz azerbejdžanskog plina iz Alžira.

Slavonija i Baranja priprema se na opsadno stanje, na pomolu invazija nezapamćenih razmjera

ŠTO SE DOGAĐA S MREŽOM ZA TRANZIT PLINA UKRAJINE?

Ukrajina od 2015. ne uvozi plin izravno iz Rusije, već koristi tranzitni sustav za opskrbu domova i poduzeća. Sustav održava razine tlaka za europsku i domaću opskrbu.

Ukrajina ima iskustva u upravljanju obustavama tranzita – poput onih 2006. i 2009. – i testirala je sustav kako bi osigurala da može funkcionirati ako prestane opskrba iz Rusije.

Ukrajinski energetski dužnosnici i industrijski izvori opetovano govore kako nema prijetnje Ukrajini zaustavljanjem tranzita, rekavši da bi ukrajinski kompresori iz skladišta na zapadu mogli pumpati plin na istok.

KOLIKO ĆE PRIHODA GAZPROM IZGUBITI?

Rusija bi mogla izgubiti oko 4,5 milijardi dolara godišnje ako izvoz prestane, na temelju očekivane prosječne cijene plina za Europu od 320 dolara za 1000 kubičnih metara u 2025. godini. Njezin dnevni izvoz preko Ukrajine u Europu trenutačno iznosi više od 40 milijuna kubičnih metara, prema Gazpromovim podacima .

ŠTO GAZPROM MOŽE UČINITI S PLINOM?

Ako Ukrajina ne produži ugovor, Rusija planira koristiti alternativne pravce i povećati izvoz LNG-a. Gazprom namjerava povećati prodaju plina Kini.

Gazprom je započeo dotok plina u Kinu putem plinovoda Power of Siberia krajem 2019., s ciljem izvoza 38 milijardi kubičnih metara (bcm) od sljedeće godine, a na kraju do čak 100 bcm godišnje, uključujući 50 milijardi kubičnih metara kroz predloženi Power of Siberia2 plinovoda, ali pregovori o cijeni i drugim pitanjima su u zastoju.

You may also like