Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u govoru o svom planu za pobjedu rekao parlamentu da su njegove obavještajne službe potvrdile da Sjeverna Koreja opskrbljuje Rusiju oružjem i ljudstvom, što su tvrdnje koje je iznio i prije nekoliko dana.

“To su radnici za ruske tvornice kako bi se nadomjestilo Ruse ubijene u ratu. I ljudstvo za rusku vojsku. Zapravo, to predstavlja učešće druge zemlje u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije”, kazao je Zelenskij.

Kremlj je odbacio optužbe da Sjeverna Koreja šalje svoje državljane kao “lažne vijesti”. Moskva i Pjongjang poriču kupoprodaju oružja, no rekli su da će ojačati vojne veze, što bi moglo uključivati zajedničke vježbe.

Mirovni plan Zelenskog: Ukrajina na nepovratnom putu u NATO-o, no ne zna se kada će to točno biti!

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha je rekao da bi saveznici Kijeva trebali čvrsto odgovoriti, uključujući uvođenjem novih sankcija i daljnjom izolacijom Pjongjanga, koji se približio Rusiji od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

“Ovo je ogromna prijetnja daljnje eskalacije. Približavamo se novoj fazi, novim stvarnostima rata”, kazao je na tiskovnoj konferenciji u crnomorskom gradu Odesi.

Glasnogovornik vijeća Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Sean Savett je u utorak rekao da bi uključenost sjevernokorejskih vojnika u Ukrajini, u slučaju da je istinita, predstavljala značajno jačanje obrambenog odnosa između Sjeverne Koreje i Rusije. Washington također tvrdi da je Sjeverna Koreja opskrbila Rusiju balističkim projektilima i streljivom. (Hina)