Home Vijesti 90 posto sudaca u štrajku; Pomoćnik ministra: Plaća sudaca za 1100 eura veća od hrvatskog prosjeka; Prijeti li kolaps u pravosuđu?

90 posto sudaca u štrajku; Pomoćnik ministra: Plaća sudaca za 1100 eura veća od hrvatskog prosjeka; Prijeti li kolaps u pravosuđu?

by Ante R.

Vlada RH nije uspjela u postizanju zadovoljavajućeg  rješenja za hrvatske suce po pitanju reguliranja njihovih materijalnih prava, konkretno u pogledu indeksacije plaća. Iz Udruge hrvatskih sudaca jednoglasno su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva, te su se odlučili na provedbu mjere upozorenja, tzv. bijeli štrajk. Nazire li se izlaz iz nepovoljne situacije, jer ne postigne li se dogovor između Vlade i predstavnika sudbene vlasti postavlja se legitimno pitanje, prijeti li kolaps u hrvatskom pravosudnom  sustavu.

Na tu temu vodila se rasprava u emisiji na HR-u, “U mreži Prvog.” Gostovali su dopredsjednica Udruge hrvatskih sudaca Tijana Kokić, član Upravnog odbora Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika Zoran Vinković, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore Mićo Ljubenko i savjetnik ministra pravosuđa i uprave Ivan Crnčec, piše HRT.

Treći je dan otkako su suci, ali i državni odvjetnici, u tzv. bijelom štrajku, odnosno mjerama upozorenja. Jesu li bliže dogovoru s Vladom i hoće li se dogoditi kolaps u pravosuđu ako se ne postigne dogovor, u emisiji “U 

Tijana Kokić rekla je da do jutros nije bilo novih ponuda Vlade ni poziva na razgovor. Ponovila je da se mjerama upozorenja pridružilo ukupno više od 80 posto sudaca.

Možda ministar ne razumije sustav eSpisa

– Pridružili su nam se i suci koji nisu članovi Udruge hrvatskih sudaca. Odaziv je jučer bio još veći, rekla je. Komentirajući činjenicu da je ministar pravosuđa iznio drukčije brojeve, rekla je: “Možda ministar ne razumije sustav eSpisa u kojemu se vide i ročišta savjetnika koji su službenici te sjednice za slučajeve koji su u drugom stupnju”, objasnila je.
Na pitanje koliko je ukupno sudaca u štrajku, odgovorila je oko 90 posto.
– Sukladno zakonu i etičkom kodeksu u Državnom odvjetništvu, svi se kolege pridržavaju toga da vode računa koji su poslovi hitni i koji ne trebaju odgodu, rekao je Zoran Vinković.

Što traže državni odvjetnici?

– Navest ću vlastiti primjer. Gotovo cijela ova dva dana bavio sam se hitnim predmetima, onima u kojima su osobe lišene slobode. Smatram da svatko o tome treba voditi računa, rekao je. Naglasio je kako su mjere upozorenja signal izvršnoj vlasti da nešto treba popraviti te ponovio zahtjeve državnih odvjetnika – da se sustav plaća uredi cjelovito, da se donese cjelovit zakon o plaćama sudaca i državnih odvjetnika.

– Zadnjim prijedlogom Ministarstva pravosuđa ponuđena su se samo neka materijalna prava i nije bilo nikakve perspektive o tome kad će se razgovori nastaviti. Treba se donijeti novi, moderni zakon po europskom standardu – koji će uključivati indeksaciju, platne razrede i koeficijente. To znači da u slučaju rasta standarda države rastu i plaće, i obrnuto, rekao je Vinković.

Plaća za 1100 eura veća od hrvatskog prosjeka

Ivan Crnčec osvrnuo se na podatke Udruge sudaca o broju sudaca u štrajku.

– Mi zaista podatke izvlačimo iz eSpisa u koji su svi suci dužni unositi sve svoje radnje, pa tako i odgođena ročišta. Prema eSpisu, prvog je dana bilo odgođeno oko 35 posto ročišta, a drugog dana 30 posto, rekao je. Iznio je podatak da je 2022., djelomično zbog štrajka sudaca i službenika, bilo odgođeno 18 do 19 posto rasprava.

Osvrnuo se i na tvrdnju da ročišta održavaju savjetnici rekavši da rasprave u prvom stupnju održava oko 1300 sudaca i oko 200 sudskih savjetnika. Ponovio je da je sucima nakon prošlog štrajka plaća povećana oko 580 eura za prvi stupanj i iznosi oko 2300 eura, što je za 1100 eura više od hrvatskog prosjeka.

Rekao je da razgovor sa sucima nikad nije ni prestao. Naglasio je da je Vlada prionula na cjelovito uređenje plaća službenika i namještenika, pa i onih u pravosuđu. U tom su smislu suci zamoljeni da pričekaju rješavanje i pitanja njihovih plaća.

Ljubenko: Ovo stanje nije prihvatljivo

– Prošle se godine četiri mjeseca efektivno nije radilo. Sve se opet ponavlja. Odvjetništvo ovisi o sudstvu i sad smo oštećeni. Ovo nije problem Ministarstva i sudstva koji se ne tiče nikog drugog. Svi ovisimo jedni o drugima, a tu su i stranke. Ovo stanje nije prihvatljivo, ovako ne možemo funkcionirati, upozorio je dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore Mićo Ljubenko.

– Postotak sudaca u štrajku nije bitan. Ne zna se ni koji je sudac u štrajku, to provjeravamo na dnevnoj bazi telefonom iz slučaja u slučaj, rekao je. Naglasio je da postoje i zemljišnoknjižni postupci i postupci o kojima ovisi gospodarstvo.

Ponovio je da odvjetnici načelno podržavaju zahtjeve sudaca da se njihov status riješi na adekvatan način, ali i dodao:

– Meni je prilično neobično da smo došli do točke da suci uopće govore o štrajku. I to se sada događa drugi put. To je sustav o kojem svi ovisimo. Na možemo se obratiti privatnim sucima, privatnim zemljišnim knjigama itd. Tu moramo imati puno veći stupanj međusobnog razumijevanja, zaključio je, piše HRT.

You may also like