Home Vijesti Afera SMS poruka oko zapošljavanja u Hrvatskim šumama: USKOK odbacio kaznene prijave Hajdukovića protiv glasnogovornika Vlade i ministara

Afera SMS poruka oko zapošljavanja u Hrvatskim šumama: USKOK odbacio kaznene prijave Hajdukovića protiv glasnogovornika Vlade i ministara

by Ante R.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) odbacio je kaznene prijave bivšeg saborskog zastupnika Socijaldemokrata Domagoja Hajdukovića koje je on podnio protiv glasnogovornika Vlade Marka Milića, bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, te ministara Branka Bačića i Marije Vučković zbog sumnji na trgovanje utjecajem, a vezano uz aferu SMS poruka bivšeg šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića o zapošljavanju njima bliskih osoba.

“USKOK je donio rješenje o odbačaju kaznenih prijava koje je Domagoj Hajduković podnio protiv Davora Filipovića, Marije Vučković, Branka Bačića i Marka Milića zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem. Naime, USKOK je proveo opsežne izvide u okviru kojih je analizirao komunikaciju imenovanih, pribavio cjelokupnu relevantnu dokumentaciju te prikupio obavijesti od više osoba. Budući da iz rezultata provedenih izvida proizlazi kako se u radnjama prijavljenih osoba nisu ostvarila obilježja kaznenog djela trgovanja utjecajem, niti nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, kaznene prijave su odbačene”, priopćili su jučer iz USKOK-a.

Glasnogovornik Vlade, podsjetimo, našao se u ovoj aferi nakon što je tjednik Nacional objavio njegovu prepisku s tadašnjim šefom Hrvatskih šuma.

“Hvala ti Kruno!”

Prva poruka odnosila se na zapošljavanje Branka Filipetija, pripravnika lovstva. Jakupčić 5. rujna 2018. šalje poruku Marku Miliću u kojoj pita za zapošljavanje Filipetija, te da premijer zna o kome je riječ. Na tu poruku Milić mu nije odgovorio.

Glasnogovornik Vlade sljedeće godine, 30. rujna, šalje Jakupčiću poruku u kojoj stoji “Niko Dujmović”.

Sljedeći dan Jakupčić mu odgovara:

“Radit će, do godinu dana na određeno – takva je praksa u HŠ, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP.”

Milić mu odgovora: “Hvala ti Kruno puno”, na što mu tadašnji šef Hrvatskih šuma odvraća: “Nema na čemu.”

Niko Dujmović, kako je i sam Milić priznao, njegov je dobar prijatelj, ali je tvrdio da nije utjecao na njegovo zapošljavanje jer je on još i ranije radio kao pripravnik u Šumama, već se samo raspitivao kakav je radnik, a da je ugovor dobio tek 2021.

Slične prepiske otkrivene su i s ministrima koje je Hajduković prijavio, gdje su se također spominjala zapošljavanja u Hrvatskim šumama.

Milićevim slučajem bavilo se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaključilo kako glasnogovornik Vlade nije povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa dopisivanjem sa šefom Hrvatskih šuma oko zapošljavanja Nike Dujmovića, piše Jutarnji list.

IMAMO IMENA Članovi jedne stranke odlučuju o sudbini druge stranke, moguće je u Domovinskom pokretu

You may also like

Verified by MonsterInsights