Home Vijesti Analitičari o funkcioniranju parlamentarne većine: Dok je Plenković premijer, ta vlada može opstati

Analitičari o funkcioniranju parlamentarne većine: Dok je Plenković premijer, ta vlada može opstati

by Ante R.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da ima 76 potpisa za formiranje Vlade i u petak ih predaje predsjedniku Zoranu Milanoviću. U međuvremenu još uvijek traju pregovori o kadrovima u novoj vladi. Kako će funkcionirati ta parlamentarna većina i tko će sve u njoj biti, komentirali su politički analitičari Jerko Trogrlić, Mate Mijić i Žarko Puhovski.

Između HDZ-a i Domovinskog pokreta dogovoreno je da će biti osnovano novo ministarstvo, Ministarstvo demografije, kojem će na čelu biti osoba iz Domovinskog pokreta. Uz to, DP će dobiti Ministarstvo poljoprivrede, kao i Ministarstvo gospodarstva, koje će nastati razdvajanjem sadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Komunikacijski stručnjak Mate Mijić smatra da su u HDZ-u jako sretni zbog ovoga dogovora kojim je Andrej Plenković sebi zajamčio treći mandat na čelu vlade. Dok je Plenković premijer, ta vlada može opstati, tvrdi politički analitičar Žarko Puhovski.

– HDZ se minimalno toga odrekao, a dobio maksimalno. Pristali su na glavni uvjet Domovinskog pokreta da u Vladi ne bude SDSS, a pri tome nisu narušili odnose s nacionalnim manjinama, kaže Mijić.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Josip Jurčević neće dati potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade. Razlog je taj što im HDZ nije dao Ministarstvo kulture. Premijer Andrej Plenković u ovom trenutku ima više od 76 potpisa, siguran je politički analitičar Jerko Trogrlić.

Zastupnik Stjepan Nikola Bartulica rekao je da neće biti rodne ideologije u školstvu, da će tražiti otvaranje novih konzularnih ureda u Južnoj Americi te da će inzistirati na raščišćavanju istine vezano za kovid pandemiju. Hoće li HDZ pristati na navedene uvjete? Trogrlić smatra da će pronaći zajednički jezik i dogovor.

– Domovinski pokret inzistirao je na vladajućoj većini bez SDSS-a i tu su pokazali dosljednost na kojoj su morali inzistirati. Dobili su ono što im je najvažnije. Predizborna i poslijeizborna retorika se mijenja. Vesna Vučemilović je iz njezinih poslijeizbornih izjava dala naslutiti da će biti jako suradljiva, dodaje Trogrlić.

Na prijedlog DP-a da se povećaju ministarske plaće, Puhovski smatra da nitko ne smije raditi besplatno, pa tako niti Mario Radić. – To treba spriječiti jer to znači da nema odgovornost naspram poslodavca, odnosno države. Radić, ako želi, svoju plaću može davati Crvenom križu ili bilo kojoj humanitarnoj organizaciji, kome hoće, ali ne može ne primati plaću jer onda ne može biti ministar, naglasio je Puhovski, piše HRT.

Tvorac demografskog programa Domovinskog pokreta Stjepan Šterc rekao je da neće biti resorni ministar.

You may also like