Home Vijesti Anušić: Nabava osam helikoptera Black Hawk velik i bitan trenutak za Hrvatsku

Anušić: Nabava osam helikoptera Black Hawk velik i bitan trenutak za Hrvatsku

by Ante R.

Nabava osam zrakoplova UH-60M Black Hawk predstavlja velik i bitan trenutak za Oružane snage RH i Hrvatsku, kazao je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić u vojarni Lučko prilikom potpisivanja ugovora sa SAD-om o njihovoj kupnji.

“Ovo je velik i bitan trenutak za oružane snage, za cijelu Hrvatsku i potvrda savezništva i odlične suradnje sa SAD-om”, poručio je Anušić.

Ministar obrane je napomenuo da suradnja Oružanih snaga Hrvatske sa SAD-om traje još od Domovinskog rata. “Domovinski rat je temelj hrvatske države. Zato trebamo znati tko je saveznik Hrvatske, tko je joj pomogao kad joj je trebala pomoć. Pobjednička vojska Republike Hrvatske to nikada neće zaboraviti”, dodao je.

Ukupna vrijednost osam helikoptera UH-60M Black Hawk iznosi 273,8 milijuna američkih dolara. Četiri helikoptera stižu u Hrvatsku putem donacije SAD-a, a četiri nabavom iz hrvatskog državnog proračuna. Financijska pomoć SAD-a pokriva 51 posto ukupnog iznosa, a MORH će u trogodišnjem proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. osigurati preostali iznos.

Svi helikopteri s opremom trebali bi biti isporučeni Hrvatskoj tijekom 2028. Hrvatska trenutno ima četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, a dva od njih donirala je američka vlada.

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes kazala je kako helikopteri Black Hawk predstavljaju “znatno ulaganje” u sigurnost i obranu te da je riječ o jednoj od najučinkovitijih takvih letjelica. Nabavom helikoptera Black Hawk “naš će snažni saveznik biti još jači”, istaknula je veleposlanica SAD-a.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.vAnušić je u izjavi novinarima odbacio tezu da su potpisivanje ugovora o nabavi helikoptera i dolazak mlažnjaka Rafale tempirani za predizbornu kampanju. – Hina.

You may also like