Home Vijesti Anušić: Sigurnosna situacija na jugoistoku Europe nije zadovoljavajuća

Anušić: Sigurnosna situacija na jugoistoku Europe nije zadovoljavajuća

by Ante R.

Sigurnosna situacija na jugoistoku Europe nije zadovoljavajuća, kazao je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić u četvrtak nakon sastanka s albanskim kolegom Nikom Peleshijem u Zagrebu.

„Razgovarali smo o svim onim problemima i svim situacijama koje su u ovom trenutku aktualne. To je svakako sigurnosna situacija na jugoistoku Europe. Situacija koja nije nimalo zadovoljavajuća kada govorimo u sigurnosnom smislu, situacija koja zahtjeva određene aktivnosti pa smo tako potpisali danas Memorandum o suglasnosti“, kazao je Anušić.

On je naglasio kako su Hrvatska i Albanija tradicionalno prijateljske i savezničke zemlje koje imaju usuglašene stavove o vanjskopolitičkim pitanjima od Ukrajine do jugoistoka Europe.

Te dvije zemlje iste su godine, 2009., postale članicama NATO-a.

“Usuglasili smo se o budućoj suradnji koja će se bazirati na jačoj i konkretnijoj suradnji između ministarstava obrane”, kazao je Anušić.

Niko Peleshi je naglasio kako je Hrvatska uvijek podupirala Albaniju te da dvije zemlje imaju zajedničke ciljeve i interese, a to je i da “prostor naših zemalja bude siguran prostor i zato podržavamo jedna drugu”.

Peleshi je kazao i da se danas obje zemlje suočavaju s geopolitičkim izazovima zbog čega je važno članstvo u NATO-u te suradnja Zagreba i Tirane u području obrane.

“Mi moramo biti spremni  osigurati mir i sigurnost na ovom području (jugoistoku Europe). Zato naglašavamo daljnju bilateralnu obrambenu suradnju i to mislim da ćemo razviti u raznim točkama poput zajedničkih vježbi, obuka i razmjene”, kazao je Peleshi. – Hina.