Home Vijesti Arsen Bauk miljenik je Zagreb pride-a, nakon plakete počasne lezbijke postao je “Prideov životni partner desetljeća”

Arsen Bauk miljenik je Zagreb pride-a, nakon plakete počasne lezbijke postao je “Prideov životni partner desetljeća”

by Ante R.

Zagreb pride uručio je nagradu “Prideov životni partner desetljeća” saborskom zastupniku SDP-a Arsenu Bauku. Poznata je činjenica da je tijekom obnašanja funkcije ministra u vladi Zorana Milanovića 2014. Saboru predložio Zakon o životnom partnerstvu koji je prvenstveno bio usmjeren na omogućivanje osobama istog spola da sklope zajednicu života kao odgovor na tradicionalni brak koji je nakon uspješne inicijative društvene aktivistice Željke Markić postao ustavna kategorija. Prema statistici Ministarstva uprave i pravosuđa do ožujka ove godine u Hrvatskoj su sklopljena 710 životna partnerstva. 

Jubilarnu godišnjicu Klub zastupnika SDP-a obilježio je konferencijom za novinare.

– Nakon donošenja zakona dobio sam plaketu počasne lezbijke, a sada sam postao i životni partner desetljeća. To nije utjecalo na moj rodni rodni identitet, niti na seksualnu orijentaciju, ali svakako predstavlja jednu vrstu priznanja za ono što sam radio. Ako Rodni studiji zažive, možda dobijem i počasnu diplomu rodnih studija. (…) Nadam se da će sljedeća ili ova Vlada, iako u ovu sumnjam po tom pitanju, povećati prava ljudi koji žive u životnom partnerstvu i prava transrodnih osoba, izjavio je potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Predsjednik Queer foruma SDP-a Karlo Vedak poslao je poruku vladajućima: “Vrijeme je za napredak. Vrijeme je da prestanete ignorirati aktualne potrebe i zahtjeve LGBTQ zajednice”.

Predstavnik Zagreb Pridea Franko Dota ustvrdio je da su donošenjem tog Zakona brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo prepoznati kao zajednice obiteljskog života. Zagreb Pride je odmah po njegovu usvajanju, podsjetio je, poručio da je Zakon o životnom partnerstvu velik korak naprijed za sva ljudska prava u Republici Hrvatskoj, a posebno za još veću jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba.

U obrazloženju tadašnje SDP-ove Vlade, podsjetio je, istaknuto je da se tim Zakonom istospolne zajednice dovodi u jednak društveni položaj u odnosu na heteroseksualne životne zajednice, čime zakonodavna vlast ispunjava svoju ustavnu obvezu dužnog poštovanja prema svim građanima, bez obzira na njihove međusobne razlike.

Hodak: Nisam umro, još uvijek igram tenis, istina ne kao drug Tito, on je bolji i od Ivaniševića
U neformalnom partnerstvu živi 5 tisuća parova

Zakon uključuje cijeli niz odredbi koje reguliraju konkretna životna pitanja, i to se u ovih deset godina uistinu potvrdilo i u praksi, kazao je Dota, dodavši da se te odredbe odnose na jednak pristup životnih partnera i partnerica nizu radnih, socijalnih i mirovinskih prava.

Naveo je i da je, prema statistici Ministarstva pravosuđa i uprave, do ožujka ove godine sklopljeno 110 životnih partnerstava te iznio procjenu da oko deset tisuća građanki i građana Hrvatske, odnosno pet tisuća parova, živi u neformalnom životnom partnerstvu koje je u cijelosti izjednačeno s izvanbračnom zajednicom, piše HRT.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić komentirao je atentat na Donalda Trumpa te otkrio kakav će ovo imati utjecaj na predsjedničke izbore i prijeti li SAD-u građanski rat kao i detalje samog napada.

You may also like

Verified by MonsterInsights