Home Vijesti Beroš: Stav je stručnjaka da dijete Mirele Čavajde ima šanse za život

Beroš: Stav je stručnjaka da dijete Mirele Čavajde ima šanse za život

by Ante R.

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je iznio stručno mišljenje liječnika KBC-a Zagreb da je u slučaju Mirele Čavajde, koja u šestom mjesecu trudnoće nosi dijete s tumorom na mozgu, moguće neurokirurške liječenje djeteta ako porod prođe dobro. – “Stručni je stav da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Naravno da nitko ne garantira uspjeh liječenja”, istaknuo je Beroš u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade.

 

Tek nakon što se sazna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno, rekao je Beroš. – KBC-ova komisija od sedam članova, koja uključuje ginekologa, internističkog onkologa, neonatologa, intenzivnog pedijatra, neuroradiologa i neurokirurga, pregledala je dostupnu medicinsku dokumentaciju te je njihovo stručno mišljenje da je u slučaju Čavajde moguće neurokirurško liječenje djeteta ako porod prođe dobro.

 

Potrebno je utvrditi o kakvom se procesu radi – je li riječ o malignom tumoru ili dobroćudnom, tek nakon toga može se eventualno poduzeti neurokirurško liječenje. – Beroš kaže kako su sada sve oči uprte prema drugostupanjskoj komisiji, koja je formirana na Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Nju čine liječnici specijalizirani za navedenu patologiju, općinski sudac i socijalni radnik.

 

Zatraženo očitovanje bolnica, liječenje moramo osigurati u Hrvatskoj 

 

Dodaje kako još nije stigao upit drugostupanjskoj komisiji od Čavajde ili njezine odvjetnice, iako je rok za podnošenje žalbe na prvostupanjsku odluku svega tri dana.

Istaknuo je kako komunikacija liječnika s pacijentima mora biti empatična i stručna. U konkretnom slučaju, kaže, mogao bi posumnjati na neadekvatno ponašanje, no s obzirom da je riječ o četiri bolnice ne može reći je li bilo krivog postupanja.

Ministar je ponovio da je zatražio očitovanje od sve četiri bolnice, te će se sagledati postoje li elementi za postupanje zdravstvene inspekcije.

U zakonu je jasno navedeno da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. tjedna kada postoje indikacije na životnu ugroženost djeteta ili majke. U tim slučajevama provodi se prekid trudnoće u Hrvatskoj, istaknuo je Beroš.

U Hrvatskoj je do sada napravljen niz zahvata prekida trudnoće prije 22. tjedna, kada je bilo ugroženo zdravstveno stanje majke ili je bila riječ o malformaciji ploda koja je nespojiva sa životom, kaže ministar.

“Ne želim da itko ide u inozemstvo na liječenje, moramo u Hrvatskoj osigurati liječenje za sve slučajeve”, poručio je. – Hina

You may also like