Home Svijet Bivši čelnik NATO-ovih trupa predviđa samo jedan povoljan rasplet rata za Ukrajinu, a ovisi o ovoj odluci Zapada

Bivši čelnik NATO-ovih trupa predviđa samo jedan povoljan rasplet rata za Ukrajinu, a ovisi o ovoj odluci Zapada

by Ante R.

Bivši čelnik NATO-ovih trupa predviđa samo jedan povoljan rasplet rata za Ukrajinu, a ovisi o ovoj odluci ZapadaPhilip Breedlove, bivši vrhovni zapovjednik NATO-ovih trupa u Europi, vjeruje kako postoje tri scenarija kako će se odviti sukob Ukrajine i Rusije. Dva od tri moguća raspleta podrazumijevaju rusku pobjedu.

– Ukrajini dajemo tek toliko sredstava da ostanu na bojnom polju, umjesto da im damo dovoljno da uistinu pobjede. Nastavi li Zapad s takvom politikom Ukrajina će izgubiti rat. Rusija jednostavno ima više ljudi i resursa. Ako, pak, jednostavno napustimo Ukrajinu, oni će se nastaviti hrabro boriti. Umrijet će još desetak tisuća Ukrajinaca, a ruski predsjednik Vladimir Putin pokorit će cijelu zemlju koja će opet završiti pod njihovom vlašću – kazao je za Newsweek.

Breedlove je kao zapovjednik NATO-a, između 2013. i 2016. svjedočio posljedicama Putinove aneksije Krima 2014. Danas smatra kako je po Ukrajinu jedini povoljan onaj scenarij u kojem im Zapad odluči pružiti kakvu god pomoć, odnosno naoružanje, ovi zažele.

– Zapadnim vođama uvukao se strah u kosti, a takvi uplašeni nisu u stanju donijeti odluke koje bi porazile Putina – dodao je Breedlove.

U američkom Insititutu za Rat (ISW), utjecajnom think tankom sa sjedištem u Washingtonu, vjeruju da je zamrzavanje sukoba puno lošija opcija od nastavka pomoći Ukrajini, “budući da bi Vladimir Putin dobio dovoljno vremena da se pripremi za ponovne ratne bitke, pa i mogući sukob s NATO-om”.

– Duboko sam zabrinut, bit će ovo vrlo teška godina za Ukrajinu. Nismo povećali našu proizvodnju streljiva do te mjere da možemo Ukrajini osigurati vatrenu nadmoć u ratu – rekao je, pak, Gustav Gressel, viši politički suradnik pri Europskom vijeću za vanjske odnose (ECFR). Nada se da će 2025. biti bolja po Ukrajinu ako se poboljšaju lanci opskrbe oružjem i obuka ukrajinskih trupa.

SAD je Ukrajini od početka ruske invazije poslao više od 79 milijardi dolara, što je i najviše na svijetu. Od toga je oko 30 milijardi bilo namijenjeno za naoružanje.

Osim američke, Ukrajini treba i velika pomoć Europske unije. Planove im tu prvenstveno mrsi mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošlog mjeseca stavio veto na slanje 50 milijardi dolara vrijednog paket iz Bruxellesa prema Kijevu. Bez toga paketa, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, Ukrajina neće preživjeti treću godinu rata. U SAD-u velik dio republikanaca, predvođenih bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, inzistira na prestanku pomoći Ukrajini.

– Zapadna potpora Ukrajini trebala bi se preusmjeriti na izgradnju utvrda i obrambenih sustava u zemlji, zatim na obuku njihovih novaka, kao i proizvodnju oružja unutar te države – poručio je Newsweeku Viktor Kovalenko, vojni analitičar i bivši ukrajinski vojnik, prenosi Jutarnji.