Home Vijesti Bivši ministar vanjskih poslova europsku integraciju BiH ocjenjuje iznimno pozitivnom za neutralizaciju vizija iz prošlosti za tu zemlju, naročito onih istočnih susjeda

Bivši ministar vanjskih poslova europsku integraciju BiH ocjenjuje iznimno pozitivnom za neutralizaciju vizija iz prošlosti za tu zemlju, naročito onih istočnih susjeda

by Ante R.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač u emisiji Novi dan na N1 komentirao je političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Trebala je preporuku dobiti i ranije”, kaže Kovač, a zatim nastavlja: “Ovo je odluka koja je dobra i očekujem da će Europsko vijeće to sljedećeg tjedna i potvrditi i prihvatiti prijedlog Europske komisije. Drago mi je da se Hrvatska na vrlo aktivan i energičan način zalagala da se to dogodi.”

“Ovo je najmanji mogući nazivnik između triju naroda u BiH kada je riječ o zajedničkoj budućnosti. Sve drugo je teško dogovoriti, ali oko otvaranja pregovora postoji nekakav konsenzus”, smatra Kovač.

Čak i Dodik pozdravlja otvaranje pregovora

“Za srpski svijet, europska integracija je najbolji lijek. S integracijom BiH u Europsku uniju se u velikoj mjeri neutraliziraju vizije koje su povezane sa srednjim vijekom. To će biti dobro dugoročno i za Srbe u BiH, za Srbiju, a važno je i da će Hrvati u BiH, koji najviše zagovaraju EU, biti zadovoljni”, naglasio je.

“Međunarodna zajednica će morati intervenirati ako Dodik odluči vući poteze koji će voditi ka secesiji”, smatra.

Vučić, Dodik i partneri čekaju ishod američkih izbora

Vučić, Dodik i partneri, kaže, vjeruju da je moguće s novim američkim predsjednikom, npr. Trumpom, završiti posao na zapadnom Balkanu: “Kad kažem posao, tu mislim na mogući dogovor Kosovo – Srbija, na način da dođe do podjele Kosova, da sjeverni dio pripadne Srbiji.”

“To treba pod svaku cijenu spriječiti. Kako bi Trump reagirao ako bude izabran za predsjednika SAD-a? Mi to ne znamo. Jedna je stvar govoriti u kampanji o nekim stvarima, a druga je kad krene funkcija i kad dubinske stvari djeluju na vas kao čovjeka i kad uzmete u obzir razmišljanje vojske, ekonomije i partnera. Americi su potrebni Europljani”, istaknuo je, piše N1.

You may also like