Home Vijesti Britanski premijer Rishi Sunak najavio je novu isporuku oružja za protuzračnu obranu Ukrajini prilikom svog prvog posjeta Kijevu

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je novu isporuku oružja za protuzračnu obranu Ukrajini prilikom svog prvog posjeta Kijevu

by Ante R.

Premijer Rishi Sunak rekao je da je “duboko ponizno” biti u Kijevu i obećao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti stajati uz Ukrajince u njihovoj borbi, tijekom njegovog prvog posjeta zemlji.

Sastavši se s predsjednikom Zelenskim, potvrdio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo osigurati veliki novi paket protuzračne obrane kako bi pomoglo zaštititi ukrajinske civile i kritičnu nacionalnu infrastrukturu od intenzivnih baražnih ruskih napada.

Paket obrambene pomoći vrijedan 50 milijuna funti uključuje 125 protuzračnih topova i tehnologiju za suzbijanje smrtonosnih bespilotnih letjelica koje isporučuje Iran, uključujući desetke radara i mogućnosti elektroničkog ratovanja protiv dronova. Slijedi više od 1000 novih protuzračnih projektila koje je ministar obrane najavio ranije ovog mjeseca.

Premijer Rishi Sunak rekao je:

Ponosan sam na to kako je UK stajao uz Ukrajinu od samog početka. Danas sam ovdje kako bih rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo i naši saveznici nastaviti stajati uz Ukrajinu, dok se bori za okončanje ovog barbarskog rata i postizanje pravednog mira.

Dok ukrajinske oružane snage uspijevaju potisnuti ruske snage na terenu, civili su brutalno bombardirani iz zraka. Danas osiguravamo novu protuzračnu obranu, uključujući protuzrakoplovne topove, radar i opremu za borbu protiv dronova, te pojačavamo humanitarnu potporu za hladnu, tešku zimu koja je pred nama.

Duboko je ponizno biti danas u Kijevu i imati priliku susresti se s onima koji čine toliko i plaćaju tako visoku cijenu za obranu načela suvereniteta i demokracije, priopćio je Ured Britanske vlade.

You may also like