Home Svijet Bruxelles pronašao penicilin za Orbanove ucjene; Mađarska je otvorena za reviziju proračuna EU za pomoć Ukrajini

Bruxelles pronašao penicilin za Orbanove ucjene; Mađarska je otvorena za reviziju proračuna EU za pomoć Ukrajini

by Ante R.

Mađarska je otvorena za reviziju proračuna Europske unije kako bi se pomoglo Ukrajini s paketom od 50 milijardi eura, objavio je politički savjetnik premijera Viktora Orbana na platformi X.

Orban je glasno kritizirao podršku bloka Kijevu i zadržao je veze s Kremljom nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. Ranije je blokirao reviziju proračuna EU-a koja je uključivala pomoć Ukrajini.

Financial Times je objavio u nedjelju da će EU sabotirati mađarsko gospodarstvo ako Budimpešta blokira pomoć na samitu ovog tjedna.

Balazs Orban, glavni politički savjetnik premijera, potvrdio je da je Budimpešta poslala prijedlog Bruxellesu u subotu pokazujući da je otvorena za korištenje proračuna EU-a za paket pomoći i izdavanje zajedničkog duga EU-a za financiranje ako se dodaju “upozorenja”.

“Bruxelles ucjenjuje Mađarsku kao da sutra ne postoji, unatoč činjenici da smo predložili kompromis”, rekao je savjetnik.- Hina.