Home Vijesti CMS: Tražimo ostavke ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije

CMS: Tražimo ostavke ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije

by Ante R.

Centar za mirovne studije (CMS) i udruga Are You Syrious u petak su izvijestili kako će zatražiti ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i drugih zbog presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju smrti Madine Hussiny.

 

Europski sud za ljudska prava objavio je u četvrtak da je istraga o smrti afganistanske djevojčice, koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici, bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

 

“Ovo nije sramota samo za MUP ili policiju, ovo je sramota za Hrvatsku, sve nas građane, a posebice za Vladu. Od premijera Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt djeteta na našim granicama zbog postupaka institucija koje mi građani financiramo”, rekla je Sara Kekuš iz CMS-a na Markovu trgu.

 

“Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, po zapovjednoj odgovornosti tražimo hitnu smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu i pomoćnika glavnog ravnatelja Zorana Ničena”, naglasila je Kekuš.

 

Zbog političke odgovornosti također traže od premijera Andreja Plenkovića smjenu ministra Božinovića i državne tajnice Terezije Gras zbog uključenosti u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje međunarodnih neovisnih istraga.

 

Istaknula je kako je EU Sud za ljudska prava krajnja instanca kad se govori o zaštiti ljudskih prava te kako je obitelj Hussiny tražila pravdu i u Hrvatskoj, ali je od institucija nije dobila.

 

“Kaznena prijava je odbačena jer je Državno odvjetništvo poklonilo svoje povjerenje MUP-u, umjesto da ispita dokaze i uvaži svjedočanstva žrtava i svjedoka. Istovremeno, snimke termovizijskih kamera kao ključni dokaz kojim je policija raspolagala misteriozno su nestale”, navela je Kekuš.

 

Upozorila je kako Ustavni sud prepoznaje povredu prava na azil i izlaganje riziku od mučenja i nečovječnog ponašanja, ali da je propustio utvrditi povrede koje jučerašnja presuda potvrđuje.

“Presuda Suda dokazuje da je MUP lagao kad je tvrdio da policija nije uzrokovala Madininu smrt. Dokazuje da je MUP lagao da se nezakonito protjerivanje obitelji nije dogodilo, a da Madina i njezina obitelj nikada nisu niti bili na hrvatskom teritoriju”, navodi Kekuš.

Dodala je kako su istodobno ministar Božinović i MUP “pokušavali zastrašiti članove CMS-a i Are You Syrious šireći o njima lažne vijesti, tvrdeći da pomažu izbjeglicama u nezakonitom prelasku granice”.

“Osim nas, MUP je pokušavao vršiti pritisak i onemogućavati u obavljanju odvjetničkog posla i odvjetnicu obitelji Sanju Bezbradica Jelavić, uskraćujući joj pristup njenim strankama i dovodeći u pitanje valjanost punomoći koju je dala Madina obitelj”, naglasila je Kekuš.

Tadić: Volonteri Are You Syrious su zastrašivani i sudski gonjeni

Pravnica CMS-a Antonija Pindulić rekla je da je Sud zaključio da je Hrvatska usred noći kolektivno protjerala majku i njezino šestero djece s područja Hrvatske izvan bilo kakvog zakonski propisanog okvira i ne uzimajući u obzir njihove pojedinačne slučajeve.

Istaknula je i da je Sud ujedno utvrdio da Hrvatska nije provela učinkovitu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti šestogodišnjakinje, a time je povrijedila pravo na život Madine.

Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious naglasila je kako ova presuda ne smije ostati samo na tome da Hrvatska iz državnog proračuna plati 40.000 eura naknade štete Madininoj obitelji.

Podsjetila je da u presudi također stoji da su njihovi volonteri bili zastrašivani i sudski gonjeni zbog podrške obitelji Hussiny.

“Želimo podsjetiti da se na Visokom prekršajnom sudu još uvijek nalazi slučaj našeg volontera Dragana Umičevića koji je lažno optužen da je pomogao obitelji nezakonito priječi granicu iz Hrvatske u Srbiju, a sve sa ciljem da nas se zastraši i ušutka”, kazala je Tadić.

Rekla je i da ih je policija – kada su htjeli o tome javno govoriti – pozivala na obavijesne razgovore točno u vrijeme tih konferencija za medije.

“Zbog svih žrtava na našim granicama, zbog ljudi koji su na njoj umrli, kao i zbog svih aktivista koje se zastrašuje kako bi o tome šutjeli, vrijeme je da se pravdi privedu i oni koji to nasilje omogućuju i zataškavaju, a ta odgovornost mora se tražiti u vrhu MUP-a”, zaključila je Tadić. – Hina

You may also like