Home Svijet Čović pozvao međunarodnu administraciju da se suzdrži od nametanja odluka u izbornom zakonodavstvu BiH

Čović pozvao međunarodnu administraciju da se suzdrži od nametanja odluka u izbornom zakonodavstvu BiH

by Ante R.

Čelnik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović pozvao je u srijedu probošnjačke političke stranke da prestanu mijenjati stajališta oko reformi koja su ranije usuglasili kako bi zemlja otvorila pregovore s EU, a međunarodnu administraciju da se suzdrži od nametanja odluka.

Na izvanredno sazvanom obraćanju u Mostaru čelnik HNS-a BiH je rekao kako za Bosnu i Hercegovinu nije bilo važnijeg trenutka posljednjih osam godina kako bi otvorila pregovora s EU u ožujku ove godine.

”Ne vidim ni jednog razloga da uvjete koji stoje ispred nas ostavimo nepremostivim. Taj posao možemo završiti do kraja veljače. Ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti napraviti”, rekao je Čović. Pri tome je kritizirao probošnjačke partnere iz Trojke, koju čini SDP BiH, Naša stranka te Narod i pravda, koje su s HDZ-om BiH i Dodikovim SNSD-om u vlasti na državnoj razini.

“Naši partneri moraju razumjeti da moraju odustati od politika nadmudrivanja, politika nedosljednosti, gdje mijenjaju stajališta oko onoga što smo precizno dogovorili”, rekao je.

Nedavno je na sastanku vladajućih stranaka kod Banje Luke došlo do približavanja stajališta o nizu pitanja poput izmjena Izbornog zakona, statusa stranih sudaca u Ustavnome sudu te Zakona o sudovima BiH. Nakon izvjesnog vremena probošnjačke stranke su najavile kako nisu spremne prihvatiti izmjene Izbornog zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata u Predsjedništvu BiH bez provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava o diskriminaciji građana ili pak odlaska stranih sudaca u Ustavnom sudu.

Čović je dodao kako federalni politički partneri trebaju preuzeti odgovornost i sami sudjelovati u postizanju dogovora bez utjecaja na strane, bilo da je u pitanju bošnjačka javnost ili pak predstavnici stranih administracija. Pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne domaćim političarima, a ne da intervenira u izborno zakonodavstvo.

”Očekujem od institucije visokog predstavnika, OHR-a, da se suzdrži od nametanja bilo kakvih odluka jer one će derogirati naš pokušaj da dobijemo pregovarački proces s EU”, rekao je Čović.

Dodao je kako je prigodom nedavnoga posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i nizozemskog kolege Marka Ruttea te predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen bosanskohercegovačkim političarima preneseno koje točno reforme moraju provesti kako bi sve zemlje članice Unije, uključujući Nizozemsku koja je najveći skeptik, podržale otvaranje pregovora s EU potkraj ožujka na sjednici Europskog vijeća.

Najavio je da će stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH nastaviti biti najsnažniji podupiratelji europskoga puta.

U svome obraćanju ponovno je nazvao objedama tvrdnje kako blokira projekt izgradnje Južne plinske interkonekcije, za što ga je optužio i pomoćnik američkog državnog tajnika James O’Brien koji je boravio prošloga tjedna u BiH. – Hina.