Home Vijesti Donjeck se trese od eksplozija, Rusi uništeni kod Bahmuta, Ukrajinci nadiru žestoko

Donjeck se trese od eksplozija, Rusi uništeni kod Bahmuta, Ukrajinci nadiru žestoko

by Ante R.

U Donjecku je pogođena zgrada. Navodno se radi o zgradi u kojoj je sjedište proruske uprave takozvane Narodne Republike Donjeck. U toj zgradi svoj ured ima Denis Pušilin.

Kako piše Nexta, uništeni su gornji katovi zgrade u kojoj se nalazi ured Denisa Pušilina.

Ukrajina: Probili smo obranu kod Bahmuta, uništene su moćne ruske jedinice
Ukrajinske snage probile su rusku obranu kod Bahmuta, objavio je zapovjednik kopnenih snaga Oleksandar Sirski. Nadalje, Ukrajinci kažu da su uništene neke od najspremnijih ruskih postrojbi, kao što su 72., 83. i 31. brigada.

Ukrajina kaže da su njezine snage ponovno zauzele taktički važno selo Kliščivka na zapadu zemlje, što bi označilo drugu veliku pobjedu Kijeva u protuofenzivi u zadnja tri dana.

“Danas bih želio posebno pohvaliti vojnike koji, korak po korak, vraćaju Ukrajini ono što joj pripada, točnije na području Bahmuta”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Ukrajinski predsjednik pohvalio je vojnike koji se bore kod Bahmuta i istaknuo one koji su ponovno zauzeli Kliščivku, rekavši “Bravo!” u svom obraćanju. Također je rekao da Kijev “priprema nova obrambena rješenja”, dodavši da su “zračna obrana i topništvo prioritet”, ne navodeći detalje, piše Guardian.

U nedjelju poslijepodne fotografije koje su kružile ukrajinskim Telegram kanalima prikazuju vojnike kako mašu žuto-plavim zastavama među ruševinama Kliščivke. Potvrda ponovnog zauzimanja sela stigla je oko 19 sati kada je šef stožera Zelenskog, Andrij Jermak, objavio fotografiju na Telegramu s natpisom “Ukrajina uvijek vraća ono što joj pripada”, prenosi Index.

Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane, podijelila je video ukrajinskih snaga i zvuk borbe u pozadini. Rusija je i dalje pokušavala vratiti izgubljene pozicije unatoč oslobađanju Kliščivke, napisala je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Danas smo se morali boriti protiv neprijateljskih napada cijeli dan.”

General pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, također je potvrdio ponovno zauzimanje sela, nad kojim je Rusija preuzela kontrolu u siječnju. “Kliščivka je očišćena od Rusa”, objavio je Sirski na društvenim mrežama.

Ilija Jevlaš, glasnogovornik ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da je bitka nanijela “snažnu štetu” ruskim zračnodesantnim jedinicama, bataljunu Ahmat čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, jedinici Oluja-Z sastavljenoj od ruskih kriminalaca te da su uništene neke od najspremnijih ruskih postrojbi, kao što su 72., 83. i 31. brigada.

You may also like