Home Svijet Dotle je došlo: Putin u Sjevernoj Koreji zbog oružja i radne snage, a u Vijetnamu zbog bankarskog poslovanja?

Dotle je došlo: Putin u Sjevernoj Koreji zbog oružja i radne snage, a u Vijetnamu zbog bankarskog poslovanja?

by Kristina B

Ruski predsjednik Vladimir Putin u narednim će tjednima posjetiti Sjevernu Koreju i Vijetnam, objavile su u ponedjeljak ruske novine Vedomosti, citiravši izvor iz diplomacije, navodi N1.

Ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Aleksandar Macegora je za Vedomosti potvrdio kako će doći do predsjednikovog posjeta Pjongjangu i da se on “aktivno priprema”.

Novine su napisale da bi Putin mogao posjetiti Vijetnam još u lipnju, najvjerojatnije odmah nakon posjeta Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un je prošlog rujna posjetio Rusiju radi razgovora s Putinom. Posjetio je ruski kozmodrom Vostočni na Dalekom istoku, a Putin je obećao pomoći Sjevernoj Koreji u izradi satelita. Kremlj je rekao kako Rusija želi izgraditi partnerstvo sa Sjevernom Korejom “u svim područjima”, no još nije potvrdio datum posjeta.

Rusija je pojačala svoje veze sa Sjevernom Korejom i drugim zemljama neprijateljski nastrojenim prema Sjedinjenim Američkim Državama poput Irana otkako je započela svoj rat protiv Ukrajine, a jačanje tih veza predstavlja izvor zabrinutosti za zapad.

Vlada SAD-a ukida zabranu korištenja američkog naoružanja kontroverznoj ukrajinskoj vojnoj jedinici

SAD i Ukrajina su u siječnju optužile Rusiju da koristi sjevernokorejske balističke projektile kratkog dometa u svojim napadima na Ukrajinu, što je Rusija odbila potvrditi ili poreći.

Vedomosti su objavile da će Putin i Kim možda razgovarati o uvozu migrantskih radnika iz Sjeverne Koreje. Rusija se suočava s akutnim manjkom radne snage zbog rata u Ukrajinu s obzirom na to da su stotine tisuća muškaraca unovačene ili su otišle u inozemstvo kako bi izbjegli mobilizaciju.

Putinov jedini posjet Sjevernoj Koreji je bio 2000., što je bila njegova prva godina predsjedničkog mandata.

Vedomosti su citirale ruskog trgovinskog dužnosnika u Vijetnamu koji je prošlog mjeseca rekao da je glavno trgovinsko pitanje između dviju zemalja bankarska infrastruktura za novčane transfere.

You may also like