Home Svijet Dvije eu države razilaze se oko stavljanja Izraela i Hamasa u isti koš: Zbog zahtjeva tužitelja ICC-a za uhidbenim nalozima jedna izrazila žaljenje, a druga podupire “borbu protiv nekažnjivosti”

Dvije eu države razilaze se oko stavljanja Izraela i Hamasa u isti koš: Zbog zahtjeva tužitelja ICC-a za uhidbenim nalozima jedna izrazila žaljenje, a druga podupire “borbu protiv nekažnjivosti”

by Ante R.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobre uhidbene naloge za tri Hamasova vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda. Dvije europske države, Njemačka i Francuska izrazile su različita stajališta o odluci glavnog tužitelja ICC-a koji na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov ured smatra da postoje osnove za pokretanje optužnice protiv izraelskog i Hamasovog vodstva, smatrajući ih kazneno odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine.

Njemačka: Tužba ICC-a ostavlja “lažan dojam jednakosti”

Njemačka je u ponedjeljak izrazila žaljenje što odluka tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da zatraži naloge za uhićenje protiv izraelskog premijera, njegovog ministra obrane s jedne strane i trojice čelnika Hamasa s druge strane ostavlja “lažan dojam jednakosti”  između ovih dužnosnika.

“Istovremeni zahtjev za izdavanje naloga za uhićenje protiv čelnika Hamasa, s jedne strane, i protiv dvojice izraelskih dužnosnika, s druge strane, dao je lažan dojam jednakosti”, navodi se u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova koje izražava poštovanje “neovisnosti” ICC-a.

Berlin dodaje da će haški sud “morati ocijeniti vrlo različite činjenice”, nakon zahtjeva tužitelja. “Čelnici Hamasa odgovorni su za barbarski masakr tijekom kojeg su 7. listopada muškarci, žene i djeca brutalno ubijeni, silovani i oteti u Izraelu, Hamas nastavlja držati izraelske taoce u neopisivim uvjetima, napadati Izrael raketama i koristiti civilno stanovništvo Gaze kao živi štit”, navodi se.

Suočena s tim, “izraelska vlada ima pravo i dužnost zaštititi i obraniti svoje stanovništvo od ovih akcija”, dodaje ministarstvo koje navodi da se u tom pogledu “moraju primjenjivati ​​međunarodno humanitarno pravo i sve njegove obveze”.

U osmom mjesecu rata u Pojasu Gaze, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan u ponedjeljak je zatražio naloge za uhićenje Benjamina Netanyahua i ministra Yoava Gallanta za zločine uključujući “namjerno izgladnjivanje civila”, “namjerno ubojstvo” i “istrebljenje i/ili ubojstvo” ”.

Optužbe protiv čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu u Gazi Yahya Sinouara, uključuju “istrebljenje”, “silovanje i druge oblike seksualnog nasilja” i “uzimanje talaca kao ratni zločin”, navodi agencija France Presse.

Na sucima ICC-a je da ispitaju ovaj zahtjev. “Sud će morati odgovoriti na brojna teška pitanja, uključujući pitanje svoje nadležnosti i komplementarnosti istraga dotičnih pravnih država, poput Izraela”, smatra Berlin, budući da Izrael nije država stranka ICC-a.

Francuska podupire Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’

Ministarstvo vanjskih poslova u Francuskoj priopćilo je da podupire Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti.’ U ponedjeljak je tužitelj ICC-a Karim Khan objavio da je zatražio naloge za uhićenje Netanyahua, njegovog ministra obrane Yoava Gallanta i tri čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahya Sinwara.

Izda li sud takve naloge gotovo sve zemlje Europske unije mogle bi biti dovedene u diplomatski težak položaj. “Francuska podupire Međunarodni kazneni sud, njegovu neovisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama”, reklo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju kasno u ponedjeljak.

Dok je američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao je “nečuvenim”, francusko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je drukčiji stav. Ministarstvo je ponovno osudilo Hamasov ‘antisemitski masakr’ 7. listopada, a ponovno je upozorilo i na moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava u izraelskoj invaziji na pojas Gaze.

“Što se tiče Izraela, na predraspravnom vijeću suda je da odluči hoće li izdati ove naloge, nakon ispitivanja dokaza koje je iznio tužitelj…”, priopćilo je ministarstvo.

Italija i Njemačka su ocijenile da je neprihvatljivo stavljati u isti koš izraelsku vladu i Hamas. Britanija je ocijenila da taj potez neće pomoći zaustavljanju borbi, izvlačenju talaca ili dopremi humanitarne pomoći. – Hina.