Home Svijet Europska komisija ima plan za neutralizaciju mađarskih blokada Orban se oglasio: “Plan B Europske komisije je Plan A Mađarske!””

Europska komisija ima plan za neutralizaciju mađarskih blokada Orban se oglasio: “Plan B Europske komisije je Plan A Mađarske!””

by Ante R.

Mađarski premijer Viktor Orban na društvenoj mreži X objavio je da Europska komisija priprema plan B kada je riječ o financiranju Ukrajine te je poručio da Budimpešta pozdravlja taj potez.

“Dobro je vidjeti da Europska komisija priprema plan B za 1. veljače, prema kojem se financijska potpora Ukrajini može osigurati izvan proračuna EU-a. Ovo je dobra odluka! “Plan B” Europske komisije je “Plan A” Mađarske!”, poručio je Orban.

Ranije je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila da EK priprema alternativne opcije za pružanje financijske pomoći Ukrajini, podsjeća RIA Novosti.

Britanski list Financial Times, pozivajući se na izvore, izvijestio je da Europska unija priprema pričuvni plan za pomoć Ukrajini u iznosu do 20 milijardi eura povećanjem duga, što će omogućiti zaobilaženje Orbanovih blokada.

Podsjetimo, Mađarska je na summitu u prosincu blokirala dogovor Europske unije o 50 milijardi eura za Ukrajinu iz proračuna Unije. Tada se 26 zemalja EU-a složilo da se Ukrajini osigura novac iz proračuna EU-a do 2027. godine, no Mađarska je bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka.

“Uvijek sam govorio da ako netko želi modificirati proračun – a želi – onda je to izvrsna prilika za Mađarsku da jasno kaže da mora dobiti ono što joj pripada. Ne polovicu, ili jednu četvrtinu”, rekao je Orban tom prilikom, pojašnjavajući da je paket pomoći Ukrajini blokiran kako bi bio siguran da će Mađarska dobiti sredstva koja želi iz proračuna EU-a, prenosi N1.