Home Vijesti FOTO VIDEO U Ukrajinu stiže teški bacač raketa zvan ‘čerga’, pogledajte kako djeluje njemačka verzija HIMARS-a i po čemu ga i nadmašuje

FOTO VIDEO U Ukrajinu stiže teški bacač raketa zvan ‘čerga’, pogledajte kako djeluje njemačka verzija HIMARS-a i po čemu ga i nadmašuje

by Ante R.
Njemačka je poslala Ukrajini tri višecijevna bacača raketa MARS II iz svojih vojnih zaliha. Riječ je o europskoj varijanti američkog lansera projektila HIMARS, s kojim su ukrajinske oružane snage ovih dana imale uspjeha u borbi protiv ruske vojske, a mi donosimo više o sustavu dizajniranom za uništavanje neprijateljskih skupina ljudstva i opreme, topničkih i protuzračnih baterija, zapovjednih mjesta, kao i za postavljanje minskih polja daljinskim miniranjem
U osnovi, njemački MARS II je licencirana kopija američkog M270 koji može ispaljivati istu obitelj streljiva kao i HIMARS, ali s ključnom razlikom – šasijom na gusjenicama umjesto na kotačima.
Mars II ispaljuje projektile i protutenkovske mine u neizravnoj paljbi

Foto Bundeswehr

MARS II se koristi u njemačkoj vojsci od 1990. godine pod nazivom MARS (srednji topnički raketni sustav) i trebao je poslužiti kao glavno sredstvo u napadu na tenkovske formacije Varšavskog pakta, a koji se u to vrijeme urušavao zbog raspada Sovjetskog Saveza. Prema navodima Bundeswehra, riječ je o oružanom sustavu za neizravnu paljbu koji ispunjava zahtjeve novog raspona primjena mogućnošću ispaljivanja preciznog streljiva.

Airbusov sustav visoke preciznosti

Sustavom MARS II moguće je visokoprecizno gađanje pojedinačnih i područnih ciljeva na udaljenosti od 16 do 85 kilometara, a kao autonomno vatreno oružje s tročlanom posadom obično se koristi za kratkotrajne borbe u poluvodovima kojima upravlja središte za upravljanje paljbom putem radijskog prijenosa podataka. Valja reći da je u MARS II implementiran novi Airbusov sustav upravljanja paljbom (EFCS) kao sastavni dio sveobuhvatnog održavanja borbene vrijednosti i osnovni uvjet za ispaljivanje vođenih projektila visoke preciznosti GMLRS.

Veća sposobnost preživljavanja od HIMARS-a

MARS II je baziran na prilagođenom borbenom vozilu M2 Bradley, a pokreće ga Cumminsov dizelski motor VTA-903T koji razvija 500 konjskih snaga i omogućuje maksimalnu brzinu od 64 kilometra na sat. Vozilo se zbog gusjenica kreće sporije od lakšeg HIMARS-a smještenog na vozilu s kotačima, no MARS II može ponuditi bolju sposobnost preživljavanja za operativno osoblje nego HIMARS zbog bolje zaštite od primarne neprijateljske vatrene moći.

 

Još jedna razlika između MARS-a II i HIMARS-a je proces zaštite tijekom ispaljivanja projektila. MARS II, naime, ima vanjske kapke na prozorima tako da ih posada mora zatvoriti kako bi se zaštitila od povratne vatre tijekom lansiranja raketa ili projektila, a HIMARS ima safirno presvučena stakla na vjetrobranu za teške terenske uvjete.

Inače, prosječna cijena MARS-a II iznosi oko tri milijuna eura, a njemačka vojska skladišti oko 40 primjeraka. Zanimljivo je to da se MARS II učestalo naziva ‘čergom’ zbog toga što posade imaju dodatnu opremu poput maskirnih mreža, poljskih kreveta i hladnjaka na vrhu vozila jer u samom lanseru nema dovoljno mjesta za stvari, piše tportal.

 

You may also like