Home Vijesti Habijan: Hrvatska bilježi uzastopni pad inflacije za što je zaslužna konzistentna politika Vlade

Habijan: Hrvatska bilježi uzastopni pad inflacije za što je zaslužna konzistentna politika Vlade

by Ante R.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je u četvrtak da je daljnje usporavanje inflacije u siječnju posljedica konzistentne politike Vlade, podsjetivši i na procjene Europske komisije po kojima bi inflacija u Hrvatskoj u 2024. trebala biti među najnižima u Europskoj uniji.

Državni zavod za statistiku (DZS) u četvrtak je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u siječnju 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na siječanj 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest prosinac prošle godine, pala za 0,4 posto. Time je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini, s obzirom da je u prosincu 2023. inflacija iznosila 4,5 posto. Stopa od 4,1 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, pak, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2023., pala za 0,3 posto. U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u siječnju iznosila je 2,8 posto. Višu godišnju stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija, pet posto.

“Inflacija bilježi daljnji trend usporavanja na godišnjoj razini, a na mjesečnoj trend pada, prema tome, mislim da su ovo vrlo dobre vijesti”, izjavio je Damir Habijan u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Usporavanje inflacije, rekao je, posljedica je i konzistentne politike Vlade, putem i paketa pomoći građanima i gospodarstvu, uključujući i ograničavanje cijena struja, plina i goriva. Da je ta politika ispravna i dobra, ustvrdio je Habijan, pokazuje i “14 mjeseci uzastopnog pada” stope inflacije.

U usporedbi s članicama eurozone, naveo je Habijan, pad inflacije na mjesečnoj razini od 0,3 posto je veći nego u deset članica eurozone. Ako se pak podaci za Hrvatsku usporede s državama članicama EU-a koje nisu u eurozoni, onda je stopa inflacije u tim državama, poput Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Poljske i Češke, puno viša, izjavio je Habijan.

Upitan o očekivanjima o kretanju inflacije s obzirom na nadolazeću turističku sezonu, Habijan je rekao da vjeruje u projekcije Europske komisije, koja zasigurno uzima u obzir i činjenicu povećane potrošnje u turističkoj sezoni.

Naime, prema tim procjenama, inflacija u Hrvatskoj u 2024. će iznositi oko 2,4 posto, što je treća najniža procijenjena stopa za zemlje Unije, istaknuo je ministar.

Limiti na cijene određenih proizvoda za sada ostaju na snazi

Unatoč povoljnijim inflatornim trendovima, Habijan je rekao da za sada ostaju na snazi limiti na cijene trideset proizvoda koje je odredila Vlada.

Izvijestio je i da, prema podacima tri trgovačka lanca koji dostavljaju podatke ministarstvu, zaključno s jučerašnjim danom osnovna potrošačka košarica bilježila prosječni pad cijena od 8,5 do 3,3 posto. Prema aplikaciji koja prati kretanje cijena za oko 2.300 proizvoda, za njih 60 posto se cijena ili snizila ili zadržala na istoj razini, naveo je Habijan. – Hina.