Home Vijesti HBK predstavila deklaraciju o ljudskom dostojanstvu, u dokumentu navedeni primjeri ozbiljne povrede

HBK predstavila deklaraciju o ljudskom dostojanstvu, u dokumentu navedeni primjeri ozbiljne povrede

by Ante R.

Na izvanrednom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koje je održano u četvrtak u sjedištu HBK-a u Zagrebu, predstavljena je Deklaracija Dikasterija za nauk vjere „Dignitas infinita“ o ljudskom dostojanstvu, priopćio je u petak Tiskovni ured HBK. 

To je dokument, navodi HBK, koji predstavlja nastavak i aktualizaciju crkveno-učiteljske brige o ljudskom dostojanstvu te upozorava na neke suvremene ozbiljne povrede ljudskoga dostojanstva kao što su siromaštvo i nepravedna raspodjela dobara, rat, patnje migranata i trgovanje ljudima, seksualno zlostavljanje, nasilje nad ženama, pobačaj, surogat-majčinstvo, eutanazija i potpomognuto samoubojstvo, odbacivanje osoba s invaliditetom, rodna teorija, promjena spola, digitalno nasilje.

Deklaracija uz to, naglašava HBK, jasno pokazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva uključuje i poštivanje odgovarajućih granica, koje su čovjeku kao Božjemu stvorenju zadane, ne da bi zbog toga bio nečim „uskraćen“, nego da bi sebe razvijao sukladno Božjemu pozivu i duhovnoj svrsi svojega života. Biskupi su na zasjedanju izrazili suglasnost da Hrvatsko biblijsko društvo kao svoje izdanje objavi studijski ekumenski prijevod Svetoga pisma na hrvatski govorni jezik na čijem su prijevodu radili katolički i bibličari drugih kršćanskih denominacija.  HBK napominje kako su biskupi zajednički promišljali i o prijedlogu preustroja ureda i ustanova HBK sukladno novom uređenju Rimske kurije prema Apostolskoj konstituciji Praedicate evangelium.

Preustroj ureda i ustanova HBK, Ancić v. d. ravnatelja HKM-a

Preustrojem se želi ostvariti veća povezanost i učinkovitost pojedinih tijela HBK-a kao i njihova komunikacija s nadležnim Dikasterijima Svete Stolice, a navodi se i kako je prijedlog upućen na daljnju doradu te će o njemu biti govora na idućim zasjedanjima.

Biskupi su razgovarali i o nastupu crkvenih osoba u medijima te poboljšanju komunikacije i javnog predstavljanja crkvenih stavova i aktivnosti. Naglašena je potreba snažnije edukacije na području komunikacijskih i prezentacijskih vještina, kao i medijske pismenosti budućih svećenika i Bogu posvećenih osoba kao i vjernika laika te izrada smjernica za nastupe i sudjelovanje u medijima.

U tome smislu dani su poticaji za osmišljavanje programa edukacije kao i afirmiranje stručnjaka koji će moći kompetentno nastupati u medijima kad su u pitanju pojedine teme iz crkvenoga područja, ističe HBK. Biskupi su, uz ino, upoznati i s pojedinostima susreta pape Franje s hrvatskom nogometnom vrstom u Vatikanu, u srijedu, 5. lipnja kojemu je nazočio i član HBK-a, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško. Na ovom zasjedanju Zvonimir Ancić imenovan je za v.d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže, a predsjednik HBK-a zahvalio je dosadašnjem požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću na sudjelovanju u radu Konferencije. – Hina.

You may also like