Home Vijesti HDZ poručio oporbi: Bojite se Turudića i smeta vam jer je hrvatski branitelj i što je izručio udbaše Njemačkoj

HDZ poručio oporbi: Bojite se Turudića i smeta vam jer je hrvatski branitelj i što je izručio udbaše Njemačkoj

by Ante R.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica ponovio je više puta u srijedu u Saboru da je Ivan Turudić najbolji kandidat za glavnog državnog odvjetnika, da ima najbolji program, a postupak izbora bio je transparentan te naglasio kako možda nekome smeta promjena u Državnom odvjetništvu RH.

“U 33 godine obnašanja sudačke dužnosti Turudić se istaknuo u radu u najsloženijim kaznenim postupcima i organizaciji rada sudova, najbolji je kandidat i ima najbolji program”, rekao je Malenica, predstavljajući vladin prijedlog i odgovarajući na kritike iz oporbe kako je ‘riječ o kompromitiranom čovjeku, lojalnom HDZ-u’.

„Možda nekom smeta promjena u Državnom odvjetništvu RH (DORH)”, naglasio je ministar pravosuđa i uprave  Malenica.

Utjecaj predsjednika RH  na neke izbore

Malenica je prozvao je predsjednika Republike Zorana Milanovića da se miješa. „Očito predsjednik RH misli da ponovno može utjecati na neke izbore kao kada je  bio predsjednik Vlade, kada je postupak izbora glavnog državnog odvjetnika bio potpuno netransparentan”, rekao je ministar pravosuđa.

Oporbi sporan izbor Ivana Turudića

HDZ: Borbu protiv korupcije voditi na temelju zakonito prikupljenih dokaza, a ne temeljem medijskih napisa

HDZ-ov zastupnik Kruno Katičić uzvratio je kako je možda problem što je Turudić hrvatski branitelj, ili što je možda poništio presudu blaženom Alojziju Stepincu ili što je donio odluku o predaji Mustača i Perkovića njemačkom pravosuđu. Naglasio je kako je postupak Turudićeva izbora za glavnog državnog odvjetnika bio zakonit, javan i transparentan.

Katičić je poručio kako vladajuća većina želi da novi glavni državni odvjetnik bude samostalan i neovisan i da vodi borbu protiv korupcije i kriminala na temelju zakonito prikupljenih dokaza, a ne na temelju nekih medijskih napisa.

Ovo je vrijeme razotkrivanja; kada je SDP bio na vlasti nije bilo javnog natječaja, više kandidata, saslušanja, programa ni dvotrećinske većine, svega onog što danas traže, naglasio je HDZ-ov  zastupnik Nikola Mažar.

Josip Đakić (HDZ) ocijenio da se oporba boji Turudića jer je najavio pravosudnu inspekciju u DORH-u i USKOK-u, da se ne otkriju moguće zametnute kaznene prijave.

„Oporbi smeta izbor Turudića jer je imao hrabrosti odbaciti optužnicu protiv Stepinca, jer je izručio udbaše Njemačkoj koje su pokušali osloboditi s lex Perković i zato što je bio hrvatski branitelj”, dodao je HDZ-ov Andro Krstulović Opara.

Radolović (SDP): Bolje „lex Perković” nego „lex AP”

Bolje „lex Perković” nego „lex AP”, uzvratila je SDP-ova zastupnica Sanja Radolović.

Arsen Bauk (SDP) dojma je da Turudić za razliku od drugih sudaca, ima preveliku strast prema javnim nastupima i dnevnoj politici  dodavši da bi trebao biti ministar pravosuđa, a ne glavni državni odvjetnik.

Na konstataciju Mostova Nikole Grmoje da će Turudića birati saborska većina u kojoj sjede ljudi sa optužnicama i oni protiv kojih se vode kazneni postupci, ministar Malenica odgovorio mu je kako, prije svega, treba poštovati presumpciju nevinosti, ali i činjenicu da će o glavnom državnom odvjetniku glasati i on, čije se ime spominje u aferi Mreža.

Je li vaš motiv zaštita korupcije ili je u pitanju veleizdaja, upitala je ministra Karolina Vidović Krišto (OIP).

Vrkljan: U Saboru nema desnice i ljevice, već samo političkog zapada i političkog istoka

Milan Vrkljan (PH) zaključio je da u Saboru nema desnice i ljevice, već samo političkog zapada i političkog istoka. Istok se okupio kada nije prihvatio deklaraciju o Ukrajini, zakon o hrvatskom jeziku i sada oko Turudića, kazao je. – Hina.

You may also like