Home Vijesti Hrebak i liberali “čuvari stabilnosti”: DP-ov rezultat na izborima je dobar, međutim nedovoljno dobar da bi ideološki mijenjao naše društvo

Hrebak i liberali “čuvari stabilnosti”: DP-ov rezultat na izborima je dobar, međutim nedovoljno dobar da bi ideološki mijenjao naše društvo

by Ante R.

Prilikom gostovanja u Studiju 4 na HTV-u Dario Hrebak iz HSLS-a izjavio je kako je dogovorena nova saborska većina, a hoće li se doći i do nove vladajuće većine vidjeti će se kroz nekoliko dana. Istaknuo je kako DP nije izbacio SDSS iz koncepcije nove vladajuće većine, već upravo liberali.

Ono što možemo sigurno tvrditi je da imamo novu parlamentarnu većinu. Hoćemo li imati i vladajuću većinu, to ćemo vidjeti kroz nekoliko dana, odgovorio je Hrebak.

– Vidjeli ste najave iz Domovinskog pokreta da oni žele da se u paketu riješi cijelo pitanje i parlamentarne i vladajuće većine. Naime, u politici u ovoj proceduri mi moramo prvo izabrati predsjednika Sabora, dakle, konstituirati parlament, a onda toga treba konstituirati, odnosno posložiti i izglasati novu hrvatsku vladu s, ja sam uvjeren, novim premijerom Andrejom Plenkovićem, dodao je.

Rekao je da je HSLS Plenkoviću dao svoj mandat za sastavljanje Vlade, kao i ostali stari partneri. – Tako da, sad je sve u rukama Andreja Plenkovića i DP-a, mogu li se oni dogovoriti oko politika Vlade, a mogu li se dogovoriti i oko konkretnih resora, rekao je Hrebak.

“DP se ne može zaobići. Nažalost, to nije bilo moguće.”

Hrebak je rekao kako je pred izbore rekao da nema šanse da idu s DP-om te da je nakon izbora sve dao od sebe da uvjere kolege liberale da je sad trenutak za vladu liberalno-desnog centra i da zaobiđu DP.

– Mi bi imali 71 ruku s novih pet ruku liberalnih zastupnika, mi bismo imali vladu gdje ne bi bilo DP-a, rekao je. Realno gledajući, ako ćemo iskreno, nije DP izbacio SDSS iz vladajuće većine – to su učinili upravo liberali koji su izabrali da budu u puno komfornijoj poziciji, da nama svima ostalima dociraju, dodao je Hrebak.

Rekao je i da su dobili određene garancije da neće biti ideološkog mijenjanja društva, kao i da je iznenađen dobrim rezultatom DP-a. – DP se ne može zaobići. Nažalost, to nije bilo moguće. Pokušali smo, ali to nije bilo moguće, rekao je Hrebak. Dodao je da su jedina druga mogućnost novi izbori, što po njemu građanima ništa neće dobro donijeti. – A nisam siguran da DP iz tih izbora neće biti još i jači, rekao je.

– DP je dobio dobar rezultat, međutim, nedovoljno dobar da bi ideološki mijenjao naše društvo. I na kraju krajeva, ako treba preuzeti odgovornost, mi liberali ćemo preuzeti odgovornost i bit ćemo tu jedna ravnoteža koja će paziti, bit ćemo čuvari stabilnosti, ali isto tako i čuvari toga da nema narušavanja postojećih ljudskih prava i da nema narušavanja prava nacionalnih manjina, dodao je Hrebak, piše HRT.

You may also like