Home Vijesti HSS obilježio 93. obljetnicu smrti Stjepana Radića

HSS obilježio 93. obljetnicu smrti Stjepana Radića

by Ante R.

– Hrvatska seljačka stranka obilježila je u ponedjeljak 93. obljetnicu smrti suosnivača HSS-a i velikana hrvatske povijesti Stjepana Radića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, istaknuvši pritom kako je on bio političar ispred svog vremena.

“On je bio političar zasigurno ispred svog vremena, čovjek koji je među prvima progovarao o ravnopravnosti spolova, o ekologiji, zelenoj politici, ravnopravnosti i emancipaciji žena i nacionalnim manjinama”, rekao je potpredsjednik HSS-a Vlatko Smiljanić.

Smiljanić je također istaknuo kako je 2021. godina značajna za HSS i zbog drugih velikih obljetnica, poput 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića, 100. obljetnice donošenja Ustava neutralne seljačke republike, odnosno HSS-ovog prvog stranačkog programa te 30. obljetnice povratka izvorne seljačke stranke u domovinu.

Naglasio je kako je Radić nosio nadimak “učitelja”, dodavši da je stoga bio jedan od rijetkih, ako ne i jedini europski političar, koji je nosio tako častan nadimak.

Smatraju kako je Radić još prije sto godina uočio probleme s kojima se i dan danas suočava hrvatsko društvo i država te ih je uvrstio u prvi stranački program HSS-a.

“Upravo zbog toga i mi u HSS-u uvijek mu se vraćamo i sva naša programska načela, utemeljena u novoj republici, uvelike imaju svoja uporišta u Ustavu neutralne seljačke republike i u nauku našega ‘učitelja’ i prvog predsjednika Stjepana Radića”, kazao je Smiljanić.

Stjepan Radić umro je 8. kolovoza 1928. godine od posljedica teškog ranjavanja u atentatu koji se dogodio u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Atentat je za vrijeme sjednice skupštine izvršio političar i suradnik srbijanske vlade Puniša Račić. – Hina

 

You may also like