Home Vijesti Imaju li učitelji razloga za štrajk? Ministar optimističan: Imamo trend rasta plaća, trebali bi biti itekako zadovoljni

Imaju li učitelji razloga za štrajk? Ministar optimističan: Imamo trend rasta plaća, trebali bi biti itekako zadovoljni

by Ante R.
Radovan Fuchs

Suci već štrajkaju, liječnici ga najavljuju. Učitelji i sveučilišni profesori u niskom startu. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost Dnevnika Nove TV i među ostalim odgovorio na pitanje boji li se štrajka.

Reforma plaća trebala je biti i dobar izborni adut Vladi. No sindikati zdravstva su nezadovoljni, ne isključuju štrajk kao mogućnost. Učitelji su također nezadovoljni, smatraju da su ovom preraspodjelom najlošije prošli.

O plaćama i prijetnjama štrajkom više je rekao ministar obrazovanja Radovan Fuchs, piše Dnevnik.hr.

“Ne slažem se da su prošli najlošije. Ne možete gledati različite kategorije unutar ukupnog preslagivanja koeficijenata. Treba naglasiti da su učitelji u mandatu ove Vlade kontinuirano rasli s plaćama, a sad će dodatno biti značajno veće povećanje. Imamo početni koeficijent od 1,97 koji se s napredovanjem učitelja diže na 2,17”, rekao je Fuchs.

“Postoje itekako razlike. Ne mislim da su plaće male, imamo trend rasta. Jedan nastavnik koji je imao 2020. godine 982 eura plaće, sada će imati preko 1500 eura”, dodao je.

Nedostaje učitelja matematike, kemije, biologije…
“Privući ćemo ih. Ovo što smo mi primijenili, a govorimo o nedostatku učitelja u stem područjima, Ministarstvo obrazovanja dijeli stipendije za one koji studiraju te predmete, a obvezuju se da će u školama predavati. Vezali smo ih s ugovorom i moraju predavati u školama. Taj će trend svake godine biti sve veći i veći”, rekao je Fuchs.

Na pitanje boji li se štrajka, ministar je rekao da ne bi trebalo biti nezadovoljnih.

“Nadam se da neće izaći na ulicu. Kad vide prijedloge koeficijenata platnih razreda i da plaće ozbiljno rastu u odnosu na ranije, ne bi trebalo biti nezadovoljnih. Trebali bi biti itekako zadovoljni, približavamo se plaćama koje su u ostalim zemljama”, poručio je.

Nova povišica 2027. godine
“Mogu očekivati veće plaće 2027. godine. Ova primjena koeficijenata se odnosi na učitelje, kad govorimo o osnovnim školama. Imamo i cjelodnevnu školu, predložen je pilot projekt do 2027. Kad sve škole prijeđu u cjelodnevnu nastavu, već sad ti učitelji imaju 25 posto veću plaću u odnosu na one druge. A i na njih se isto tako odnosi ovaj koeficijent”, rekao je, prenosi N1.