Home Lifestyle Inicijativa “Spasi me” tvrdi da presuda Vrhovnog suda nije pravno ispravna i u suprotnosti je s Ustavnim sudom u slučaju Severininog djeteta

Inicijativa “Spasi me” tvrdi da presuda Vrhovnog suda nije pravno ispravna i u suprotnosti je s Ustavnim sudom u slučaju Severininog djeteta

by Ante R.
Severina

Odvjetnica Una Zečević Šeparović, jedna od osnivačica inicijative “Spasi me”, gostovala je u Newsnightu kod Nataše Božić Šarić gdje je komentirala slučaj Severine i borbe za skrbništvo nad djetetom.

Zečević Šeparović kaže da se većinom roditelji dogovore da majke dobiju skrbništvo. “Slučaj Severine je atipičan po mnogome. I po tome da je dijete živjelo s majkom i da se dijete iz svog doma mora preseliti u potpuno novu životnu okolinu”, rekla je. Napominje da su muškarci najčešće vlasnici doma. “To je najbolji dokaz da žene nisu ravnopravne. Imate i dokaz da brakorazvodne parnice traju po 10-15 godina gdje žene moraju dokazivati da je to stečeno u braku”, dodaje.

“Dakle, kada majka nije podobna da ispunjava osnovne životne potrebe djeteta. Naši stručnjaci su puno puta manipulaciju i otuđenje djeteta uzimali u obzir i oduzimali dijete majci i davali ga i nasilniku. Izjednačavaju se odnosi roditelja, odnosni nasilnika i nenasilnika, gdje se navodi da ako je bio nasilan prema majci nije i prema djetetu”, navela je Zečević Šeparović.

Tvrdi da presuda Vrhovnog suda nije pravno ispravna i u suprotnosti je s Ustavnim sudom. “Interes djeteta nije okrznut. Obiteljsko pravo nam govori da su ti postupci žurni, a ovo se provlači devet godina”, rekla je. “Žene koje su u sličnoj situaciju mogu biti zadovoljne da glas Severine sada odjekne. Vrlo često se takve žene doživljava kao nesuradljive pa se to onda uzima kao otegotna okolnost”, dodala je, piše N1.

You may also like