Home Lifestyle Inicijativa “Spasi me” tvrdi da presuda Vrhovnog suda nije pravno ispravna i u suprotnosti je s Ustavnim sudom u slučaju Severininog djeteta

Inicijativa “Spasi me” tvrdi da presuda Vrhovnog suda nije pravno ispravna i u suprotnosti je s Ustavnim sudom u slučaju Severininog djeteta

by Ante R.
Severina

Odvjetnica Una Zečević Šeparović, jedna od osnivačica inicijative “Spasi me”, gostovala je u Newsnightu kod Nataše Božić Šarić gdje je komentirala slučaj Severine i borbe za skrbništvo nad djetetom.

Zečević Šeparović kaže da se većinom roditelji dogovore da majke dobiju skrbništvo. “Slučaj Severine je atipičan po mnogome. I po tome da je dijete živjelo s majkom i da se dijete iz svog doma mora preseliti u potpuno novu životnu okolinu”, rekla je. Napominje da su muškarci najčešće vlasnici doma. “To je najbolji dokaz da žene nisu ravnopravne. Imate i dokaz da brakorazvodne parnice traju po 10-15 godina gdje žene moraju dokazivati da je to stečeno u braku”, dodaje.

“Dakle, kada majka nije podobna da ispunjava osnovne životne potrebe djeteta. Naši stručnjaci su puno puta manipulaciju i otuđenje djeteta uzimali u obzir i oduzimali dijete majci i davali ga i nasilniku. Izjednačavaju se odnosi roditelja, odnosni nasilnika i nenasilnika, gdje se navodi da ako je bio nasilan prema majci nije i prema djetetu”, navela je Zečević Šeparović.

Tvrdi da presuda Vrhovnog suda nije pravno ispravna i u suprotnosti je s Ustavnim sudom. “Interes djeteta nije okrznut. Obiteljsko pravo nam govori da su ti postupci žurni, a ovo se provlači devet godina”, rekla je. “Žene koje su u sličnoj situaciju mogu biti zadovoljne da glas Severine sada odjekne. Vrlo često se takve žene doživljava kao nesuradljive pa se to onda uzima kao otegotna okolnost”, dodala je, piše N1.