Home Vijesti Isticanje jugoslavenskih simbola za Možemo i SDP kao dobrodošli; Plenković o ponašanju gorljivih promotora ljudskih prava tijekom LGBTQ povorke u Zagrebu: “Ali baš da se vijori takva zastava…”

Isticanje jugoslavenskih simbola za Možemo i SDP kao dobrodošli; Plenković o ponašanju gorljivih promotora ljudskih prava tijekom LGBTQ povorke u Zagrebu: “Ali baš da se vijori takva zastava…”

by Ante R.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Osijeku na kojoj je govorio o aktualnostima u medijskom prostoru. Osvrnuo se na pitanje uporabe jugoslavenskih simbola u javnosti, konkretno zastave i zvijezde petokrake i nakanu da se isti zabrane u javnosti. Na tu temu je odgovarajući na pitanja novinara istaknuo “Mi smo tu temu riješili, mislim da moramo ostaviti povjesničarima da se bave poviješću. Osvrnuo se i na izjave pojedinih zastupnika iz redova Domovinskog pokreta, po pitanju rada upravnog vijeća JUSP Jasenovac i kritika upućenih ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek poručivši da svatko odgovara za svoju izgovorenu riječ i da ga ne brine da će stabilnost Vlade ugroziti izjave koalicijskih partnera.

Na izjavu Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta, HDZ-ovog koalicijskog partnera, da će ta stranka zabraniti petokraku, Plenković je rekao da o tome uopće nisu razgovarali.

Rekao je i da je nelogično imati zastavu Jugoslavije na Povorci ponosa koja je u subotu održana u Zagrebu. Poručio je da štite sve manjine, pa i seksualne. – Ali baš da se vijori takva zastava, da ispod nje šeću i zastupnici Možemo! i SDP-a pa se nitko od njih čak niti ne ogradi od toga je jako bizarno, ja bih rekao čak pomalo u suprotnosti s logikom. U bivšoj državi ovakve parade ne bi bilo da se čekalo još milijun godina, poručio je Plenković.

Dodao je da je HDZ snažno protiv toga te da se radi o simbolima koji se na istoku Hrvatske prvenstveno identificiraju s agresijom velikosrpskog Miloševićevog režima i JNA na Hrvatsku. – To je nespojivo i taj je stav vrlo jasan, ne znam kome bi to u Hrvatskoj moglo pasati, rekao je.

Novinari su ga pitali kakav je njegov osoban stav vezano uz ideju zabrane petokrake. – Mi smo tu temu riješili, mislim da moramo ostaviti povjesničarima da se bave poviješću, rekao je Plenković.

Dodao je da je Povorka ponosa manifestacija koja je krenula kao izraz solidarnosti, ali da se pretvorila u “neku vrstu aktivizma koji je praktički sada institucionaliziran kroz dvije lijeve političke opcije”. – Onda je to nešto drugo, to onda više nije to. To je onda politički skup koji očito ide korak dalje fasciniran valjda ikonografijom Jugoslavije. Što se tiče HDZ-a, ne dolazi u obzir, poručio je Plenković.

“Mi ne odgovaramo za svaku izjavu saborskog zastupnika”

Plenković je ponovno naglasio važnost političke stabilnosti, poručivši da bez nje ne bi bilo Pelješkog mosta, druge cijevi tunela Učka, LNG terminala…

– Mi ne odgovaramo za svaku izjavu saborskog zastupnika, to su političke izjave, niti ih stignemo pratiti, a kamoli preuzeti odgovornosti. Niti ćemo to raditi u budućnosti, niti smo to radili ikad prije. Svatko odgovara za svoju izgovorenu riječ. Mi jako pazimo što govorimo, znamo kako govorimo, rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja o izjavama nekih DP-ovih saborskih zastupnika. Poručio je i kako ga ne brine da će spomenutu stabilnost ugroziti izjave koalicijskih partnera, piše HRT.

You may also like

Verified by MonsterInsights