Home Vijesti ISW: Poplava jednostavno zbrisala ruske položaje na lijevoj obali Khersonske oblasti

ISW: Poplava jednostavno zbrisala ruske položaje na lijevoj obali Khersonske oblasti

by Ante R.

Poplave uzrokovane razaranjem hidroelektrane Kahovka uništile su mnoge utvrde prve linije obrane Rusa na lijevoj obali rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, navodi Institut za proučavanje rata. ISW je izvijestio da uništenje brane hidroelektrane Kakhovka (KHPP) ozbiljno mijenja geografiju i topografiju sektora fronte Kherson u južnoj Ukrajini.
Prema ISW-u, bliski infracrveni snimci snimljeni 7. lipnja pokazuju da poplava ozbiljno oštećuje ruske obrambene položaje koji su bili postavljeni na istočnoj obali rijeke Dnipro, posebno ruske položaje prve linije u Hola Prystanu i Oleshky.

“Uništenje brane HE Kakhovka utječe na položaje ruske vojske na istočnoj obali rijeke Dnipro. Poplava je uništila mnoge ruske prve linije terenskih utvrda koje je ruska vojska namjeravala koristiti za obranu od ukrajinskih napada. Brze poplave vjerojatno su prisilile rusko osoblje i vojnu opremu u ruskim glavnim koncentracijskim točkama u Oleshkyju i Hola Pristanu na povlačenje. Ruske snage su prethodno koristile te položaje za granatiranje grada Hersona i drugih naselja na zapadnoj (desnoj) obali Hersona.”

 

Kako bi se izvukli iz djelotvornog dometa topništva iz nekih naselja na desnoj obali rijeke Dnjepar koja su napadali, ruske snage su premjestile svoje osoblje i vojnu opremu do 15 kilometara dalje od poplavne zone, prema Nataliji Humeniuk , voditelj Zajedničkog press centra obrambenih snaga juga Ukrajine. Uz obalu je poplava uništila i ruska minska polja. Međutim, Volodymyr Saldo, suradnik i takozvani “šef” okupirane Hersonske oblasti, ustvrdio je da je uništenje KHPP-a bilo korisno za rusku obranu jer bi ukrajinskim snagama otežalo prijelaz rijeke. Saldoova procjena situacije zanemaruje uništenje prve ruske pripremljene obrambene linije. Analitičari kažu da je također nepoznato koliko je ruske teške opreme izgubljeno prvog dana poplava.

ISW ne daje nikakvu procjenu o tome jesu li ukrajinske snage pokušale prijeći Dnjepar niti u koju su svrhu to mogle učiniti. “Jasna zabrinutost u ruskom vojnom informacijskom prostoru, međutim, pokazuje da je strah od takvog prijelaza i vjerovanje da je ili u tijeku ili neizbježan bio prisutan u umovima Rusa koji su pomno pratili rat nedugo prije nego što je brana uništena”, navodi se u izvješću.

You may also like