Home Vijesti Izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća na 17 lokacija te otvorene ponude za 16 višestambenih zgrada

Izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća na 17 lokacija te otvorene ponude za 16 višestambenih zgrada

by Ante R.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je obnovio 2.069 kuća u nekonstrukcijskoj obnovi a 795 kuća obnovljeno je postupkom samoobnove. 

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Središnjem državnom uredu  dostavilo je 626 Odluka za konstrukcijsku obnovu koje su sve dostavljene na postupanje projektantima, koji sukladno Zakonu o obnovi izrađuju nalaze i pristupaju izradi projektne dokumentacije.

Do danas su potpisani ugovori sa vlasnicima za izgradnju 52 zamjenske obiteljske kuće čija realizacija izgradnje je pokrenuta razradama prilagodbenih projekata, geodetskim i geomehaničko- istražnim radovima, uklanjanjem potresom uništenih kuća i izgradnjom novih tipskih zamjenskih kuća.

Među prvim zamjenskim tipskim obiteljskim kućama koje su odmakle u fazi izgradnje je kuća obitelji Dražena Vratarića iz Lekenika.

” Izgradnja je počela prije mjesec dana, zaliveni su temelji i stavljena je deka. U utorak će doći dečki napraviti terasu. I konstrukcija je gotova. Konstrukcija se radi za 15 kuća, kad nadzor dozvoli bušit će rupe i na to može ići željezna konstrukcija. Pošto je ovo montažna drvena kuća prvo ide željezna konstrukcija a onda sve ostalo drugo. Što se tiče radova zadovoljan sam. Dečki rade ok. Radi se i to sve ide svojim tokom ”, izjavio je Vratarić iz Lekenika.

Izvođenje radova i izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća odvija se trenutno na 17 lokacija. Središnji državni ured je  4. travnja u Mraclinu, rušenjem započeo izgradnju prve zamjenske obiteljske kuće na ovom području a u pripremi je gradnja novih kuća u Dubrancu i drugim naseljima u Zagrebačkoj županiji.

Do danas su otvorene ponude za izgradnju i 16 višestambenih zgrada, u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima financiranih iz EU fondova na području Petrinje, Gline, Gvozda i Topuskog. U pripremi je provedba javnog nadmetanja za  još 4 višestambene zgrade u Glini i Dvoru.

 

You may also like