Home Svijet Julija Navaljna traži od EU da ne prizna izbore u Rusiji

Julija Navaljna traži od EU da ne prizna izbore u Rusiji

by Ante R.

Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, zatražila je od Europske unije da ne prizna ruske izbore u ožujku, nakon kojih će gotovo sigurno predsjednik Vladimir Putin dobiti još jedan šestogodišnji mandat.

Navaljna je video obraćanjem iz inozemstva u ponedjeljak pozvala pristaše da se suprotstave Putinu žešće nego ikada i oslobode Rusiju od onoga što je okarakterizirala kao korumpiranu elitu “bandita u uniformama, lopova i ubojica”

– Nemojte priznati ove izbore, rekla je Navaljna ministrima vanjskih poslova Europske unije na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak, prema transkriptu koji je u utorak dostavila glasnogovornica. – Predsjednik koji je ubio svog glavnog političkog protivnika ne može po definiciji biti legitiman”, rekla je Navaljna.
Navaljna je optužila Putina za ubojstvo njezinog supruga i rekla da će dokazi za to uskoro biti objavljeni.

Zapadni čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, okrivili su Putina za smrt i upozorili na posljedice. Putin još nije javno komentirao smrt Navaljnog. Kremlj je zanijekao umiješanost i poručuje da su tvrdnje Zapada da je Putin odgovoran potpuno neprihvatljive.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Putin (71) ima podršku veću od 80 posto uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 15. do 17. ožujka. Putin će imati samo tri slabo poznata protukandidata. Uz punu potporu državnog aparata i državnih medija te bez javnog neslaganja, on će sigurno pobijediti.

Obitelj Navaljnog neće moći preuzeti njegovo tijelo još dva tjedna

Obitelj ubijenog vođe ruske oporbe Alekseja Navaljnog morat će čekati još najmanje dva tjedna kako bi mogla preuzeti njegovo tijelo. Navodno je toliko vremena potrebno da se dovrše kemijske analize i utvrdi uzrok iznenadne smrti.

Najoštriji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni umro je prošli petak u zatvoru, a uzrok je navodno sindrom iznenadne smrti. Njegova supruga Julija, koja živi u inozemstvu, tvrdi da je otrovan. Obećala je da će nastaviti njegovu borbu.

– Ako Julija Navaljna to bude radila u Rusiji, velike su šanse da će završiti kao njezin pokojni suprug. Bude li to radila iz inozemstva, neće postići previše. Što Julija, Volkov i drugi saveznici mogu učiniti? Mogu održati sjećanje na Navaljnog živim, ne dopustiti da izblijedi jer se njegov utjecaj proširio i na sredine koje nisu bile pod utjecajem drugih oporbenih političara, rekao je Aleksej Levinson, politički analitičar, piše HRT.

You may also like