Home Svijet Kontradikcije oko smrti Navaljnog: Sumnja se da su ga ubili jednim udarcem, “To je bio zaštitni znak KGB-a”

Kontradikcije oko smrti Navaljnog: Sumnja se da su ga ubili jednim udarcem, “To je bio zaštitni znak KGB-a”

by Ante R.

Aleksej Navaljni (47) vjerojatno je ubijen udarcem šakom u srce, što je tehnika kojom su nekoć podučavali KBG-ove operativce. Prije toga bio je satima izložen ledenim uvjetima.

Vladimir Osečkin, osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net, rekao je za The Times da su modrice pronađene na tijelu oporbenog čelnika u skladu s tehnikom “jednog udarca”, pozivajući se na izvor koji radi u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je Navaljni umro u petak.

Osečkin tvrdi da je Navaljni prije smrti više od dva i pol sata bio na otvorenom, u samici, gdje su temperature znale pasti do -27 °C. Dodao je da se zatvorenike tu inače ne drži duže od jednog sata, a mnogo manje kad su takvi ekstremni uvjeti na snazi.

Stara metoda KGB-a

“Mislim da su prvo uništili njegovo tijelo tako što su ga dugo držali na hladnom i usporili cirkulaciju krvi na minimum. Nakon toga je vrlo lako ubiti nekoga, u roku od nekoliko sekundi, ako operativac ima neko iskustvo u tome”, rekao je Osečkin.

“To je stara metoda KGB-ovih specijalnih jedinica. Istrenirali su svoje operativce da ubiju čovjeka jednim udarcem u srce, u središte tijela. To je bio zaštitni znak KGB-a”, dodao je.

Navodi da su neki bivši zatvorenici koji su služili kaznu u arktičkoj regiji ranije prijavili da su neki zatvorenici ubijeni na ovaj način.

Kontradiktorne informacije

Informacije koje su do sada dale ruske vlasti o smrti Navaljnog bile su šture i kontradiktorne. Njegovo tijelo tek treba biti otpušteno.

Informaciju o njegovoj smrti objavila je ruska Federalna zatvorska služba (FSIN), koja je rekla da je izgubio svijest nakon šetnje zatvorom. Ova kazena kolonija poznata je i kao Polarni vuk u regiji Jamalo-Nenec.

Nekoliko minuta kasnije nakon ove prve objave, kanal pod kontrolom države na Telegramu je objavio da je uzrok smrti najžešćeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina krvni ugrušak.

Sljedeći dan, Navaljnijevoj majci i njegovom odvjetniku uručena je obavijest o smrti u kojoj mu je pisalo da je umro od “sindroma iznenadne smrti”.

Njegova udovica Julija Navaljna sugerirala je u ponedjeljak da je ubijen pomoću novičoka, nervnog agensa kojim su ga FSB-ove ubojice pokušale ubiti u kolovozu 2020.

Osečkin smatra da je takvo što malo vjerojatno, dodajući da u zatvorskom sustavu ima puno opcija kako ubiti nekoga. “Novičok bi ostavio trag u njegovom tijelu i vodio bi izravno do Putina, s obzirom da je to već jednom pokušao.” Osečkin je 2011. osnovao Gulagu.net, što u prijevodu znači “Ne Gulagu”. Pomoću informacija koje je dobivao iz široke mreže zatvorenika i zatvorskih službenika, postao je vodeći autoritet za kršenje ljudskih prava u ruskim zatvorima.

Naredba iz Moskve

Prošlog je tjedna objavljeno da su službenici FSB-a posjetili zatvor dva dana prije Navaljnijeve smrti i isključili neke od sigurnosnih kamera i prislušnih uređaja. Osečkin je rekao da je prisutnost službenika FSB-a u zatvoru dokaz da je smrt Navaljnog naredio Kremlj.

“Koliko znam iz svojih izvora, radilo se o specijalnoj operaciji koja je bila pripremana nekoliko dana unaprijed. To je bila naredba iz Moskve jer bez Moskve ne bi bilo moguće demontirati kamere na način na koji je to učinjeno”, kazao je Osečkin.

Navaljnijeva majka Ljudmila u utorak je zahtijevala od Putina da joj preda tijelo sina nakon što joj je rečeno da je zadržano na “kemijskoj analizi” i da neće biti pušteno još dva tjedna.

Bolničar je rekao za Novaya Gazetu, visoko cijenjene ruske oporbene novine, da je tijelo Navaljnija u petak navečer odvezeno u okružnu kliničku bolnicu u Salehardu, a ne u obližnji ured za forenzičku medicinu, kao što bi inače bio slučaj.

Bolničar je rekao da su na njegovom tijelu pronađene modrice koje odgovaraju konvulzijama. Pronađena mu je i modrica na prsima koja je izgleda bila “povezana s neizravnom masažom srca”.

Osečkin navodi da se sada treba pobrinuti za to da tijelo Navaljnija bude prebačeno obitelji i na zapad radi testiranja. “No, postoji veliki rizik da će ga Putinove specijalne snage umjesto toga kremirati.”

U ponedjeljak je objavljeno da je viši zatvorski dužnosnik, koji je optužen da je u nekoliko navrata intervenirao kako bi se osiguralo da se prema Navaljnom grubo postupa, unaprijeđen.

Direktivom koju je izdao ured predsjednika, Valeri Bojarinjev, prethodno zamjenik ravnatelja zatvorske službe, promaknut je u general-pukovnika.

Ivan Ždanov, direktor Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije, na X-u je objavio sliku dekreta te je napisao da je promaknuće “Putinova osobna nagrada za mučenje i ubojstvo”, piše N1.

You may also like