Home Sport Kraljevski klub spektakularnim preokretom izborio finale lige prvaka; Samovojska: Real Madrid je stvarno najveći klub na svijetu

Kraljevski klub spektakularnim preokretom izborio finale lige prvaka; Samovojska: Real Madrid je stvarno najveći klub na svijetu

by Ante R.

Real Madrid izborio je plasman u finale Lige prvaka! Nakon 2:2 u Münchenu u prvom susretu polufinala, Real je slavio 2:1 na Santiago Bernabeuu protiv Bayerna i osigurao finalni ogled protiv Borussie Dortmund na stadionu Wembley u Londonu.

Pogodak je za Bavarce dao Alphonso Davies (68), ali je pobjedu i finale Realu donio dvostruki strijelac Joselu (88, 90+1), koji je u igru ušao u 81. minuti. Finalni dvoboj na Wembley-u Real će igrati s Borussiom Dortmund, koja je s ukupnih 2-0 eliminirala PSG.

Luka Modrić je igrao od 69. minute za Real i uspio je doći do svojeg šestog finala Lige prvaka, dok trener Bavaraca Thomas Tuchel ipak nije postao prvi koji bi vodio čak tri kluba u finalima Lige prvaka.

Real je čudesnim preokretom s dva gola u zadnjim minutama uspio još jednom izboriti finale Lige prvaka. Bayern je vodio s 1:0 do 88. minute i nevjerojatne pogreške vratara Manuela Neuera, a nakon toga su šokirani Bavarci primili još jedan gol. Sve je zapravo sličilo na veliko finale Lige prvaka 1999. kada je Bayern od Manchester Uniteda također izgubio s 2:1 nakon što je u sudačku nadoknadu ušao s prednošću od 1:0.

Dani Carvajal vratio se u početnu postavu Real Madrida za susret s Bayernom i to je bila jedina promjena koju je napravio Carlo Ancelotti. Na strani Bayerna, Thomas Tuchel odlučio je staviti mladog Aleksandra Pavlovića, koji je prošlog tjedna proslavio 20. rođendan, umjesto Leona Goretzke u vezni red uz Konrada Laimera.

U središnju obranu uz Engleza Erica Diera vratio se i Nizozemac Matthijs de Ligt, kojega nije bilo u prvoj utakmici na Allianz Areni u Münchenu, a zaigrao je i Serge Gnabry koji je  dobio prednost pred iskusnim Thomasom Müllerom.

Pravo je čudo kako Real nije poveo u 13. minuti kada je udarac Viniciusa Juniora vratar Manuel Neuer skrenuo u stativu, a na odbijenoj lopti bio je Rodrygo, no Neuer je opet obranio. U 28. minuti Harry Kane je napravio pomalo neočekivan, ali vrlo precizan volej s 15-metara, ali vratar Reala Andrij Lunin to zaustavlja sa sjajnom obranom. U 39. minuti i treća velika obrana Neuera koji je zaustavio opasan i precizan udarac iskosa Viniciusa.

Bilo je to sve u prvom dijelu, koje nije bilo nezanimljivo, ali je dojam da su obje momčadi bile “pod ručnom”.

Drugi dio je krenuo prilikom Alphonsa Daviesa, čiji je šut klizećim startom pokušao blokirati Nacho, a lopta je otišla tik iznad grede. U 55. minuti još jednom je prošao Vinicus, ubacio do sunarodnjaka Rodryga, no šut Brazilca je tek “liznuo” vratnicu. Još jednom je pokušao Rodrygo iz slobodnog udarca, ali Neuer je obranio, kao i opasan šut Vinicusa nakon solo-prodora.

I onda, kada se činilo da je Kraljevski klub nadmoćniji, Bayern je poveo iz kontre. Kane je promašao Daviesa, a Kanađanin iskosa s desetak metara pogađa suprotni kut. U 73. minuti Real je izjednačio, ali VAR je poništio gol da bi u završnici Ancelotti ubacio sve svoje napadače u igru.

Upravo je zamjena Joselu izjednačio rezultat nakon velike pogreške Neuera u 88. minuti. Vinicus je uputio nejaki udarac koji je pogodio u glavu iznenađenog vratara, kome je lopta ispala, a Joselu je pritrčao i lako sproveo u mrežu.
U 91. minuti uslijedio je potpuni preokret, a nakon duge akcije Reala ubacio je Rüdiger, a Joselu u sredini neometan zabio još jedan gol. Taj gol je provjeravao VAR, a pozitivnu odluku Bernabeu je dočekao u ekstazi.

Stručni komentatori HRT-a Anton Samovojska i Tomislav Ivković analizirali su spektakularan preokret Real Madrida protiv Bayerna i plasman u finale Lige prvaka.

Anton Samovojska: “Real je stvarno, tko god ne želi priznati, najveći klub na svijetu”

– Život piše romane, nisu to izmisliti bez veze. Joselu s dva gola ušao u povijest, pamtit će to cijelog života, a posebno osvoje na kraju. Fantastična utakmica drugo poluvrijeme, šanse s jedne i druge strane, Bayern je došao u situaciju kad nije znao gdje bi. Vinicius je imao svojih 15 minuta kad više nisu znali na koju će stranu ići, hoće li pucati ili u dribling, Kimmich će trebati još dva dana da se izvrti na drugu stranu. Real je pokazao da je Real, imali su jako puno šansi. Međutim, Bayern je isto pokazao da je vrlo opasan, ali kad zbrojimo i oduzmemo, ova utakmica je prevaga da Real uđe u finale, rekao je Samovojska.

– Real je stvarno, tko god ne želi priznati, najveći klub na svijetu. Nijemci kažu da je nogomet igra u kojoj oni uvijek pobjeđuju, ali nije. Nogomet je igra u kojoj uvijek pobjeđuje Real. Prije dvije, tri godine smo bili ovdje, gledali smo utakmicu City – Real, City je pobijedio 4:3 u prvoj utakmici, vodio u drugoj, mi smo mislili da je sve gotovo, ali se onda ukazao Real. Utakmica je bila odlična, a drugo poluvrijeme senzacionalno. Joselu je došao u Real iz Espanyola koji je ispao u drugu ligu. Svi su htjeli “zadaviti” Ancelottija, a gledajte sada. Realovi navijači trebaju ljubiti njega i Neuera koji je dobro branio, ali i pogriješio, dodao je Ivković.

Bayern će napraviti neke radikalne poteze, neke rezove, morali bi odlučiti što će se Mullerom, hoćemo li staviti Daviesa, ili dovesti nekog stopera. Svima fale pravi veznjaci, Mbappe je jedan… Manchester City ima vrhunsku momčad i trenera. Nema tu više da se mogu pokupiti tri igrača i to je to. Ne možeš tri uzeti, vrhunskih top igrača je sve manje na tržištu, rekao je Ivković.

Real Madrid će u finalu igrati protiv Borussie Dortmund.

– Na papiru sve jasno, no kad dođeš na Wembley je 11 protiv 11. Real Madrid je favorit, barem 51 posto njima. Međutim, moramo respektirati Borussiju, rekao je Ivković.

– Nogomet je poseban sport, zaključio je Samovojska nakon što se prisjetio nepredvidivosti okršaja i prošlogodišnjeg finala Intera i Cityja, piše HRT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like